Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hag: Milorad Dodik za izbijanje rata u BiH okrivio Aliju Izetbegovića

hag sud
Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u utorak je na Haškom sudu svjedočio na suđenju svom prethodniku Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH i poručio da je za izbijanje rata u BiH kriv tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji je “želio vlast za sebe”.

hag sudDodik je tokom rata bio zastupnik u skupštini BiH i svjedoči za Karadžićevu odbranu.

Izetbegović nije imao političku većinu u državi i lažno se identificirao kao predsjednik BiH – kazao je Dodik u svjedočenju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, prenosi Hina.

Dodik je tvrdio da je njegova Srpska demokratska stranka (SDS) bila protiv razbijanja tadašnje Jugoslavije za razliku od Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja je i u parlamentu BiH “podržavala unilateralnu secesiju Hrvatske”.

Rekao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala narušiti osjetljivu ravnotežu u BiH željom da preuzme u ruke upravljanje državom.

Karadžić je u zahtjevu za Dodikovim svjedočenjem naveo dako će taj svjedok pokazati da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje muslimanskog stanovništva s područja Republike Srpske.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništa s područja BiH koja su trebala pripasti tzv. Velikoj Srbiji, višegodišnju opsadu Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, prenosi Federalna novinska agencija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: