Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guterres: Zbog porasta nivoa mora pojedine zemlje mogle bi zauvijek nestati

Preuzmite sliku

Porast nivoa mora, pogoršan klimatskim promjenama, ugrožava egzistenciju budućih generacija i sve više doprinosi sukobima i nestabilnosti širom svijeta, upozorio je u utorak generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres, prenosi Anadolija.

“Porast nivoa mora je tonuća budućnost. Povećanje nivoa mora nije samo prijetnja. To je množitelj prijetnji”, rekao je Guterres u Vijeću sigurnosti tokom sastanka o sigurnosnim rizicima vezanim za porast nivoa mora.

Dodao je da “za stotine miliona ljudi koji žive u malim ostrvskim državama u razvoju i drugim nižim obalnim područjima širom svijeta, porast nivoa mora predstavlja bujicu nevolja.”

“Povećan nivo mora prijeti životima i ugrožava pristup vodi, hrani i zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Guterres.

Šef UN-a ukazao je na štetne ekonomske posljedice prodora slane vode na ključne industrije, uključujući poljoprivredu, ribarstvo i turizam, kao i štetu na vitalnoj infrastrukturi.

Svjetska meteorološka organizacija procjenjuje da je nivo mora u 1900-im porastao više nego u bilo kojem stoljeću tokom prethodnih 3.000 godina.

Ta pojava se dijelom može pripisati topljenju morskog leda u okeanima Antarktika i Arktika, za koje je organizacija procijenila da su na najnižim kombinovanim nivoima ikada zabilježenim u mjesecu januaru.

Zagrijavanje površine i temperature mora uzrokovane klimatskim promjenama doprinijele su zabrinjavajućem fenomenu.

“Posljedice svega toga su nezamislive. Nisko ležeće zajednice i pojedine zemlje mogle bi zauvijek nestati. Bili bismo svjedoci masovnog egzodusa čitavog stanovništva biblijskih razmjera”, rekao je Guterres.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,