Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guterres: Opasnost od nuklearnih sukoba se vratila

Preuzmite sliku

Prvi čovjek UN-a pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak kako se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija te pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Svaki napad na nuklearno postrojenje je “samoubilački”, rekao je Guterres, odgovarajući na izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporožje u Ukrajini, najveće evropske nuklearne elektrane.

Prvi čovjek UN-a je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi u znak sjećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u svijetu.

Također je pozvao Japan da zaustavi javno i privatno finansiranje projekata ugljena kao dio obaveza države u smanjenju emisija fosilnih goriva.

Isključenje reaktora zbog granatiranja

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporožja, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Pogon u Zaporožju ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za “nuklearni terorizam”.

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje