Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grupa G7 osigurala podršku budžetu Ukrajine u borbi protiv Rusije, brinu i zbog rastuće moći Kine

Preuzmite sliku

Zvaničnici grupe sedam (G7) industrijskih sila u petak su saopćili kako su osigurali da Ukrajina ima potrebnu budžetsku podršku za ovu godinu i početak 2024. jer su obnovili posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške u njenoj borbi protiv Rusije.

“Danas poduzimamo nove korake kako bismo osigurali da ruska nelegalna agresija na suverenu državu Ukrajinu ne uspije i da podržimo ukrajinski narod u njegovoj potrazi za pravednim mirom ukorijenjenim u poštivanju međunarodnog prava “, navode u zajedničkoj izjavi zvaničnici G7, na samitu koji je u petak počeo u japanskom gradu Hiroshimi.

Zvaničnici G7- Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade – sastaju se u japanskom gradu kako bi raspravljali o sukobu u Ukrajini i sve većim brigama oko rastuće međunarodne moći Kine.

G7 je saopćila kako su njene članice navele da se “angažiraju” s drugim zemljama kako bi izbjegle protok njihove robe i tehnologije u Rusiju preko trećih zemalja, pitanje koje je postalo sve veća briga za članice, među kojima i Evropu.

Zvaničnice G7 žele suzbiti svako zaobilaženje sankcija koje bi Rusiji omogućilo povećanje prihoda, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,