Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad budućnosti u Saudijskoj Arabiji traži radnike: Rukovodiocima plata 1,1 mil. USD

Preuzmite sliku

Futuristički grad u Saudijskoj Arabiji  “The Line” koji se gradi u okviru projekta “Neom”, vrijedan pola milijardi dolara, traži zaposlene. Viši rukovodioci u Neomovom liderskom timu, koji se sastoji od otprilike 20 Saudijaca i stranaca, zarađuju godišnje oko 1,1 milion dolara, prema internim dokumentima koje je objavio “Wall Street Journal”.

To je otprilike duplo više nego što prosječan američki rukovodilac zaradi, mada kompenzacija u nekim njihovim kompanijama takođe može da dostigne milione, nakon povlastica i bonusa.

Izvršni direktori u Neomu, koji su “ispod” senior rukovodilaca, dobijaju prosječnu platu od 660.000 dolara, izvijestio je “Journal”.

Direktori su plaćeni 270.000 dolara godišnje, senior menadžeri primaju 193.000 dolara, a menadžeri 130.000 dolara, prema listi pozicija od prošle godine.

Iskustvo menadžera i senior menadžera kreće se od dvije do više od osam godina, prema Neomovoj web stranici za karijeru.

Čini se da Neom nije toliko zainteresovan za veliku potrošnju na niže korporativne radnike, s početnom platom od 54.000 dolara, koja je daleko ispod one koju firme i konsultantske kuće sa Volstrita plaćaju “svježim” diplomcima.

Web stranica za karijeru navodi 78 otvorenih pozicija, uključujući šefa bankarskog sektora i direktora preduzeća.

Saudijska Arabija uvozi talente

Neom, koji uključuje planove za 100 milja dug grad nazvan “The Line”, najambiciozniji je projekat saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana do sada, iako je naišao na skepticizam kod nekih posmatrača.

 • Da bi završila veliki projekat, Saudijska Arabija regrutuje talente iz inostranstva za izvršne rukovodioce. Zemlja angažuje kadar iz oblasti kao što su tehnologija, turizam i zabava, kao i iz sektora u kojima kraljevstvo bogato naftom ima malo prethodnog iskustva.

  Ko su najbolji regruteri za Neom?

  Među najboljim regrutima u inostranstvu je Neomov direktor marketinga Tim Shorrocks, bivši direktor Amazon Web Services.

  Joseph Bradley, bivši izvršni direktor kompanije Cisco, takođe je angažovan da vodi tehnologiju i digitalno poslovanje u Neomu.

  Ostali regruti iz inostranstva u Neomu su Višal Vanču, bivši predsjednik i izvršni direktor Južne Azije u General Electric-u, i Peter Terium, bivši izvršni direktor njemačke energetske kompanije RWE AG.

  Saudijska Arabija ne naplaćuje porez na dohodak, iako američki građani obično i dalje moraju da plaćaju porez na dohodak u SAD bez obzira gdje žive.

  Međutim, Terium, koji je iz Holandije, rekao je za “Journal” da su ambiciozni obim i futuristički ciljevi projekta bili više neriješeni nego plate i poreske olakšice.

  “Nepotrebno je reći da je izgradnja sistema 100 posto obnovljive energije od nule i najveće fabrike zelenog vodonika na svijetu veći motivator nego isplaćena plata“, rekao je on.

  Ko stoji iza Neoma?

  Neom predvodi izvršni direktor Nadhmi al-Nasr, čija zarada nije otkrivena.

 • Podsjećamo, Neom je dio nacionalnog razvojnog plana “Kingdom’s Vision2030” u koji je princ bin Salman uložio stotine milijardi dolara, sa ciljem da transformiše saudijsku ekonomiju, stvori radna mjesta za građane i smanji njenu zavisnost od nafte.

  Kada će The Line biti gotov?

  Ključna komponenta projekta, The Line, sastojaće se od dvije zgrade, postavljene paralelno.

  Bin Salman je rekao da želi da “Mirror Line” bude spreman do 2030. godine, iako su inženjeri rekli da bi za njegovu izgradnju možda trebalo 50 godina.

  Zgrada je toliko duga da će se nalaziti na podupiračima kako bi se uzela u obzir zakrivljenost Zemlje, a također će imati prugu brzih vozova koja će biti ispod.

  Ako bude u potpunosti završen, neboder će se protezati od Akapskog zaliva, kroz planinski lanac, a zatim će se protezati duž obale u pustinjski “aerotropolis“.

  Bin Salman je također rekao da projekat ima za cilj da omogući milionima stanovnika da se sastanu u roku od pet minuta, da hodaju i putuju od kraja do kraja u roku od 20 minuta.

  Skupi projekat predviđa smještaj za pet miliona ljudi nakon njegovog završetka, a brzi voz će saobraćati ispod zgrada. Takođe će imati marinu za čamce ispod luka zgrada.

  Planovi, koji pozivaju na milionsku zajednicu, podrazumijevaju distribuciju hrane kroz vertikalnu poljoprivredu koja će biti integrisana u zidove zgrada, a stanovnici će navodno da plaćaju pretplatu za tri obroka dnevno. (Bizlife.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,