Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glasnogovornik Hamasa: Izrael skriva stvarne gubitke na terenu, gađali smo 335 izraelskih vojnih vozila

Preuzmite sliku

Aba Obaida, glasnogovornik Hamasovog vojnog krila, Brigada Al-Qassam, izjavio je kako Izrael skriva stvarne gubitke na terenu, te poručio kako su ih upozorili da zarobljenike mogu vratiti samo razmjenom i nikako drukčije, javlja Anadolu.

Ocjenjujući razvoj događaja na terenu i postignuti dogovor o razmjeni zarobljenika, Abu Obaida je u videoporuci objavio da su od početka napada 7. oktobra gađali 335 izraelskih vojnih vozila, a 33 su pogođena u posljednja 72 sata.

Navodeći da su u posljednja tri dana izveli napade usmjerene na izraelske vojnike, Abu Obaida je naveo da su 21. novembra postavili zasjedu izraelskim vojnicima u regiji Tivam na sjeveru Gaze i ubili najmanje pet vojnika.

Istakao je kako je u drugom napadu bilo mrtvih i povrijeđenih u napadu na osam izraelskih vojnika s udaljenosti od 10 metara istočno od bolnice Er-Rantisi u okrugu Sheikh Ridvan.

Abu Obaida je rekao da je Izrael, koji ne radi ništa osim ubijanja, svoj plan kopnene operacije temeljio na “uništavanju svega, ubijanju svih i činjenju masakra kako bi brzo proglasio pobjedu”, ali kako su taj plan osujetili.

“Neprijatelj skriva svoje stvarne gubitke, naši pružaoci otpora vide ubijanje izraelskih snaga, vide poteškoće s kojima se suočavaju u uklanjanju ubijenih i ranjenih s bojnog polja”, kazao je Abu Obaida, te dodao:

“Ako neprijatelj odluči nastaviti kopnenu operaciju, vidjet će da su ovi gubici samo početak. Ono što smo vidjeli na bojnom polju govori nam da izraelski vojnici nisu bili spremni za ovaj rat i nisu znali kakve će biti posljedice.

Kada je u pitanju izraelsko prihvaćanja humanitarne pauze i razmjene zarobljenika, Abu Obaida je rekao: “Mi smo to predlagali prije početka kopnene operacije, ali neprijatelj je smatrao da može vojnom silom postići taj rezultat. Rekli smo tada i kažemo sada: Zarobljene možete vratiti samo razmjenom.”

Što se tiče izraelskog produžavanja rata, Abu Obaida je rekao da se Izrael oslanja na genocid, masakre i kolektivno kažnjavanje koje je počinio, te da nema konkretan vojni cilj osim toga.

“Bez obzira koliko napadi trajali, mi smo spremni za to”, zaključio je Abu Obaida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,