Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuzima prisjelo ljetovanje na Sardiniji: Zbog želje za ‘suvenirom’ prijeti im 6 godina zatvora

Preuzmite sliku

Francuski par koji je uhvaćen s oko četrdeset kilograma sardinijskog pijeska mogao bi dobiti kaznu zatvora u trajanju i do šest godina.

Par tvrdi kako nisu imali pojma da čine nešto ilegalno, te da su kući s ljetovanja samo htjeli ponijeti suvenir. Međutim, poznati bijeli pijesak sa Sardinije smatra se javnim dobrom te je strogo zabranjeno odnositi ga s tog talijanskog otoka.

Rezultat je to napora lokalnog stanovništva koje se godinama žalilo na praksu neodgovornih turista da uzimaju prirodna dobra s otoka, uključujući pijesak, objašnjava BBC.

Par je optužen za zločin s teškim posljedicama i krađu javnih dobara. Minimalna predviđena kazna je godinu, a maksimalna šest godina zatvora. Riječ je o zakonu uvedenom prije dvije godine, a koji brani i odnošenje kamenčića te školjki s plaže. Sudovi obično prekršiteljima izriču kaznu od oko tri hiljade eura.

 • Pješčane plaže pred nestankom

  U međuvremenu su otkriveni i detalji slučaja. Policija je par zatekla nešto prije nego što su se trebali ukrcati na trajekt u luci Porto Torres odakle su trebali isploviti prema francuskom Toulonu. Kod njih je pronađeno četrnaest plastičnih boca s pijeskom za koji je utvrđeno da je ukraden s plaže Chia na jugu otoka. Sakrili su ih u svoj automobil.

  Koliko god se zakon činio radikalnim, treba znati da su vlasti zabrinute jer svake godine s poznatog turističkog otoka, naročito najpopularnije plaže Budelli, nestaju tone pijeska.

  – Pješčane plaže jedna su od glavnih atrakcija Sardinije, a prijete im dva ozbiljna problema. Prvi je erozija, koja je dijelom prirodni proces, a dijelom inducirana povećanjem nivoa mora uslijed klimatskih promjena. Drugi su turisti koji kradu pijesak – objasnio je Pierluigi Cocco, naučnik koji je i stanovnik Cagliarija na Sardiniji, javlja BBC.

  Objašnjava kako se samo manji dio turista odlučuje za ovakav poduhvat iskapanja čak četrdeset kilograma pijeska, ali da to radi samo pet posto od oko milion turista godišnje, Sardinija bi se u samo nekoliko godina suočila sa značajnim smanjenjem pješčanih plaža, glavnog razloga zbog kojeg je otok tako popularan među posjetiteljima.

  Naravno, iako Francuzi tvrde kako im je četrdeset kila pijeska trebalo kao suvenir, sve ima i svoju ekonomsku pozadinu, jer se bočice sa sardinijskom pijeskom uveliko prodaju putem interneta, te se na njima može i dobro zaraditi, prenosi Jutarnji.hr.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,