Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fanatični Jevreji upali u Mesdžidul-Aksa i istakli izraelsku zastavu

Preuzmite sliku

Fanatični židovski doseljenici upali su jutros u džamiju Al-Aksa, u Al-Qudsu (Jerusalem) uz pratnju izraelske policije, te razvili izraelsku zastavu i tamo obavili vjerske obrede, javlja Anadolu Agency (AA). 

U saopćenju Uprave vakufa u Al-Qudsu navedeno je kako je 216 židovskih doseljenika upalo jutros u džamiju Al-Aksa pod zaštitom izraelske policije. Neki od njih razvili su izraelsku zastavu, a neki obavljali vjerske rituale.

Izraelska policija napustila je džamiju Al-Aksa nakon što su fanatični židovi otišli.

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju “Brdo hrama”, tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Al-Quds (Jerusalem), gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tenzije su značajno porasle nakon što je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir nedavno posjetio kompleks džamije Al-Aksa, uprkos brojnim upozorenjima i ocjenama da su ovakve provokacije “neprihvatljive”.

Ministar Ben-Givr je početkom mjeseca naredio policiji da zabrani isticanje palestinskih zastava na javnim mjestima, a takvu odluku donio je nakon što je izraelski palestinski zatvorenik s najdužim stažom, Karim Younis, koji je proveo 40 godina iza rešetaka, pušten u četvrtak i oduševljeno pozdravljen u svom rodnom selu Ara na sjeveru Izraela uz mahanje palestinskim zastavama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje