Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU daje više od milijarde eura Africi kako bi se mogla prilagoditi promjeni klime

Preuzmite sliku

Evropska unija i neke države članice uplatit će više od milijarde eura pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, objavio je danas potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans u Egiptu.

“Zajedno, Evropska unija i četiri države članice – Danska, Francuska, Nizozemska i Njemačka – osigurat će više od milijarde eura da pomognu prilagodbu Afrike”, najavio je Timmermans na klimatskom summitu COP27 u ljetovalištu Šarm-el-Šeik.

Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe prilagodbe, priopćila je Komisija ne navodeći koliki je postotak novih programa. Taj novac poslužit će za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sustava ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu te pomoć u prikupljanju novca za borbu protiv klimatskih promjena.

Odbijen prijedlog skupine G77+Kina

Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent. Upravo je finansiranje “gubitaka i šteta” koje trpe zemlje juga jer su najizloženije klimatskim promjenama tema koja je temeljna jabuka razdora među učesnicima summita COP27.

Evropska unija objavila je da će 60 miliona eura biti specifično određeno za pokrivanje šteta. Timmermans je s druge strane odbacio prijedlog skupine G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu te siromašnih zemalja o osnutku specifičnog finansijskog fonda za kompenzaciju šteta. Rekao je tada da će EU iznijeti vlastiti prijedlog.

Prijedlog koji je iznijela skupina G77+Kina “polazi od situacije kakva je postojala prije 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju goleme finansijske izvore i imale su velik ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kojeg bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo”, rekao je Timmermans novinarima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,