Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan kritikovao SAD u Bijeloj kući: Odluka o genocidu baca sjenku na odnose

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u srijedu da turska kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 stvara ozbiljne izazove, ali da se nada da oni mogu da budu prevaziđeni.

Trump je rekao da je o tome razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kog je primio u Bijeloj kući i dodao da je od šefa američke diplomatije Mikea Pompea i drugih savjetnika tražio da rade na rješavanju tog problema.

Predsjednik SAD-a je kazao i da želi da učvrsti trgovinski sporazum sa Turskom kako bi razmjena dvije zemlje porasla na 100 milijardi dolara.

Turska, članica NATO, izazvala je gnjev Vašingtona kada je odlučila da kupi sistem S-400 za koji SAD navode da predstavlja pretnju alijansi i američkim avionima.

Na tursku kupovinu ruskog sistema Trumpova administracija je odgovorila izbacivanjem Turske iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

Erdogan je sinoć rekao da je Turska “duboko povrijeđena” rezolucijom Predstavničkog doma Kongresa SAD-a kojom je formalno priznat genocid nad Jermenima od Otomanskog carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Na konferenciji za medije u Bijeloj kući, turski predsjednik je kazao da ta rezolucija, usvojena 29. oktobra, ima potencijal da baci “veliku sjenku na odnose dvije zemlje”.

Erdogan je dodao da o događaju od prije 104 godine treba da odlučuju historičari, a ne političari.

Historičari procjenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u vrijeme Prvog svjetskog rata i poslije njega, a mnogi naučnici smatraju masovna ubistva Jermena prvim genocidom u 20. vijeku.

Turska negira da je riječ o genocidu. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,