Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk upozorio na mogući teroristički napad u SAD razmjera 11. septembra

Preuzmite sliku

Elon Musk je upozorio da bi se u SAD mogao dogoditi teroristički napad razmjera 11. septembra 2001. ukoliko se ne riješi kriza na južnoj granici i nekontrolisani priliv migranata.

Generalni direktor Tesle i SpaceIksa napisao je ovo reagujući na Iksu na objavu bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata i biznismena Viveka Ramasvamija, koji je pozvao na masovne deportacije i zatvaranje granice između SAD i Meksika.

“Čak i ako samo 0,1 odsto ilegalnih stranaca koji su prešli našu granicu ima neprijateljske namjere, to su desetine hiljada potencijalnih napadača”, istakao je Ramasvami, sugerišući da ako se ne posveti posebna pažnja ovom pitanju,”popločavamo put za još jednu tragediju u razmjerama 11. septembra”.

Musk je odgovorio da je “samo pitanje trenutka” kada će se takva katastrofa dogoditi.

Prethodno je milijarder tvrdio da je mogućnost ilegalnih migranata da pređu američko-meksičku granicu i zatraže azil bez ikakve identifikacije “pretvorila Ameriku u utočište za najgore kriminalce na svijetu“.

Njegova tvrdnja uslijedila je nakon izvještaja da je stopa ubistava u Venecueli pala na najnižu u posljednje 22 godine, a neki sugerišu da je to zbog venecuelanskih bandi koje su se preselile u SAD.

U međuvremenu, izvještaj američkog medija “Politiko”, objavljen prošlog mjeseca, sugeriše da američki predsjednik Joe Biden razmatra da ponudi stalni boravak milionima ilegalnih imigranata. Musk je odgovorio na vijest optužujući američku Demokratsku stranku da namjerno otvara južnu granicu kako bi “uvezla birače“.

Smatra se da trenutno u SAD živi oko 10,5 miliona ilegalnih migranata, prema podacima koje je prikupio Pew Research 2021. Međutim, prema podacima Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, najmanje još 6,3 miliona više njih ušlo je u SAD od tada.

U februaru je Musk je tvrdio da je Bidenov plan da zadrži demokrate na vlasti “veoma jednostavan“ i da uključuje “dovođenje što više ilegalaca u zemlju“, a zatim legalizaciju tih ljudi “da bi se stvorila trajna većina”.

Stanje američko-meksičke granice postalo je jedno od ključnih pitanja u američkoj politici tokom prošle godine usred istorijskog priliva miliona imigranata, kada je Teksas odlučio da ojača ogradu na granici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje