Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

El Salvador: Prvi zatvorenici smješteni u najveći zatvor na američkom kontinentu

Preuzmite sliku

Oko 2.000 pripadnika kriminalnih grupa smješteno je u novoizgrađeni zatvor u El Savladoru koji je kao najveći zatvor na američkom kontinentu izgrađen po nalogu predsjednika te zemlje Nayiba Bukelea, javlja Anadolija.

Riječ je o zatvoru kapaciteta do 40.000 zatvorenika, a Bukele je na Twitteru naveo da je ponosan na način na koji njegova zemlja vodi rat i obračunava se sa kriminalnim organizacijama.

“Ovo će biti njihove nove kuće u kojima će živjeti i neće više moći nanositi bol našem narodu“, naveo je Bukele uz snimke kojim je predstavljen megazatvor.

I ministar pravde El Salvadora Gustavo Villatoro saopćio je da je novoizgrađeni zatvor stavljen u upotrebu te je poručio da će terorističke kukavice platiti cijenu svojih zlodjela.

Zatvor je svečano otvoren 2. februara i smješten je u kotlini u mjestu Tecoluca koja je od glavnog grada San Salvadora udaljena 74 kilometra.

El Salvador je do sada raspolagao zatvorskim kapacitetom do 30.000, a novoizgrađeni zatvorski kompleks na površini od 166 hektara namijenjen je za efikasniju borbu protiv kriminalnih grupa koje su osnovni sigurnosni problem te zemlje.

Zemlja sa najvećom stopom ubistava u svijetu El Salvador je u vanrednom stanju još od kraja marta prošle godine kada je predsjednik Bukele proglasio rat kriminalnim grupama. Do sada je uhapšeno više od 58.000 članova kriminalnih organizacija, među kojima je i ozloglašena grupa MS13.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje