Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Egipat: Nastavljaju se pripreme za evakuaciju oko 7.000 stranaca iz Gaze

Preuzmite sliku

gipat je saopćio da su počele pripreme za evakuaciju oko 7.000 stranaca iz Pojasa Gaze preko graničnog prelaza Rafah, dok Izrael nastavlja svoje intenzivne napade na palestinsku enklavu, javlja Anadolu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Egipta navedeno je da se zamjenik ministra vanjskih poslova Ismail Hayrat sastao sa ambasadorima i predstavnicima stranih misija u svojoj zemlji.

Hayrat je na sastanku na kojem je razgovarano o pripremama za evakuaciju stranih državljana iz Gaze naveo da se “nastavljaju pripreme za evakuaciju oko 7.000 ljudi sa pasošima više od 60 zemalja”.

U saopćenju je navedeno da će se evakuacije vršiti preko graničnog prelaza Rafah, ali nisu date informacije o vremenu.

Wail Abu Muhsin, direktor za medije graničnog prelaza Rafah između Egipta i Pojasa Gaze, rekao je u srijedu da je za sada 110 državljana trećih zemalja napustilo Gazu i prešlo u Egipat.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata ubijeno je još 265 Palestinaca, čime je ukupan broj povećan na 9.061, objavilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,