Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

eBay mora platiti 3 miliona dolara: Zaposlenici uznemiravali par iz SAD-a i slali jezive pakete

Preuzmite sliku

Firma eBay će platiti kaznu od 3 miliona dolara zbog uznemiravanja para iz Massachusettsa koji je u svom biltenu povremeno bio kritičan prema firmi.

eBay je optužen za šest krivičnih djela, uključujući uhođenje, utjecaj na svjedoke i ometanje pravde, nakon što je 2019. nekoliko zaposlenika firme poslalo pakete s uznemirujućim sadržajem u dom Ine i Davida Steinera. U nekim od paketa nalazile su se krvava maska svinje, svinjski fetus, živi insekti i pogrebni vijenac.

Prema izjavi američkog državnog tužilaštva u Massachusettsu nagodba od 3 miliona dolara je najveća kazna koju je prema zakonu mogao dobiti eBay, piše CNN.

“Pretvorili su im život u pakao”

Vršitelj dužnosti državnog tužitelja Joshua Levy nazvao je ponašanje eBaya “apsolutno užasnim”.

“Zaposlenici firme i izvođači koji su uključeni u ovu kampanju pretvorili su živote žrtava u pakao, u okrutnoj kampanji čiji je cilj bio ušutkati njihovo izvještavanje i zaštititi brend eBay”, rekao je Levy.

Kao dio svoje nagodbe eBay će morati tri godine provoditi neovisni korporativni nadzor. Izvršni direktor eBaya Jamie Iannone nazvao je jučer ponašanje firme u 2019. “pogrešnim i vrijednim osude”.

“I dalje se najdublje izvinjavamo Steinerovima za ono što su pretrpjeli. U međuvremenu smo dobili nove čelnike i eBay je ojačao svoje politike, procedure, kontrole i obuku,” rekao je Iannone.

Prema izjavi američkog državnog advokata, zaposlenici eBaya, uključujući Jima Baugha, tadašnjeg višeg direktora sigurnosti i sigurnosti eBaya, bili su frustrirani tonom biltena Steinerovih. Par je u svom biltenu objavljivao informacije namijenjene prodavačima na eBayu.

Postavili uređaj za praćenje, pozivali ljude na orgije u dom para

Kampanja zastrašivanja, koja se odvijala u augustu 2019., nastojala je potaknuti par da promijeni sadržaj svog biltena. Uznemirujući paketi uključivali su kutiju živih žohara, knjigu o preživljavanju gubitka supružnika i pornografiju. Uznemiravanje para od strane zaposlenika eBaya ipak se nije zaustavilo na jezivim paketima. Zaposlenici su otišli do kuće Steinerovih u Massachusettsu kako bi ih nadzirali i instalirali GPS uređaj za praćenje na njihov automobil. Također su objavili adresu para na oglasniku Craigslist, te tamo pozvali javnost na seksualne susrete u njihovom domu.

“Nismo ostavili kamen neprevrnut u našoj misiji da pozovemo na odgovornost svakog pojedinca koji je okrenuo svijet žrtava naglavačke kroz beskrajnu noćnu moru prijetećih i kriminalnih radnji”, rekao je Levy.

Baugh, kojeg je Levy nazvao “kolovođom”, osuđen je na 57 mjeseci zatvora u septembru 2022. Šest drugih zaposlenika također je osuđeno za kaznena djela zbog svoje umiješanosti u zločine.

eBay je rekao da je otpustio sve uključene zaposlenike 2020. godine, uključujući bivšeg direktora komunikacija firme. Bivša voditeljica komunikacija nije optužena ni za kakvo krivično djelo, prenosi Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,