Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvoje mladih u Sjevernoj Koreji osuđeno zbog gledanja južnokorejskih serija

Preuzmite sliku

Dvoje mladih u Sjevernoj Koreji osuđeno je na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija, prenosi Anadolu.

Snimka iz 2022. godine koju je BBC-ju dostavio Institut za južni i sjeverni razvoj (Sand), koji radi s građanima koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje, pokazala je da su dva sjevernokorejska tinejdžera osuđena na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejske TV serije, objavio je BBC.

Na snimku se vidi kako je dvoje 16-godišnjih mladića vezano lisicama na rukama na javnom stadionu. Navedeno je da su mladi koji su navodno gledali južnokorejske TV serije, koje su zabranjene u Sjevernoj Koreji, osuđeni na 12 godina teškog rada.

Tvrdi se da su dotični snimci korišteni za ideološko obrazovanje građana Sjeverne Koreje.

Iako BBC nije objavio audio snimke videa na svojoj web stranici, tvrdi da video sadrži sljedeće izjave: “Kultura pokvarenog marionetskog režima (Južne Koreje) proširila se čak i na mlade ljude” i “oni imaju samo 16 godina, ali su sami sebi uništili budućnost.”

Menadžer Sanda Choi Kyong-hui izjavio je da Sjeverna Koreja vidi drame i muziku Južne Koreje kao prijetnju njihovoj ideologiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje