Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dubai: Ukinut porez na alkoholna pića i liberalizovana trgovina alkoholom

Preuzmite sliku

U Emiratu Dubai je od jučer ukinut porez od 30 posto na prodaju alkohola i omogućeno je besplatno dobijanje potrebnih dozvola za prodaju alkoholnih pića, čime je zatvoren dugogodišnji izvor prihoda za vladajuću porodicu Al Maktum.

Informacija o iznenadnoj novogodišnjoj odluci o ukidanju poreza stigla je od dva lokalna trgovaca alkoholom povezana sa državom i očigledno je da se zasniva na dekretu vladajuće porodice u tom dijelu Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi AP.

Ova mjera je usledila nakon višegodišnjih ublažavanja propisa o prodaji alkohola u Dubaiju gdje se sada alkohol prodaje i tokom mjeseca Ramazana, a usluga dostave na kućnu adresu je uvedena odmah nakon proglašavanja karantina na početku pandemije koronavirusa.

Prodaja alkohola dugo je služila kao glavni barometar ekonomije Dubaija, vodeće turističke destinacije u UAE, a tokom nedavnog Svjetskog prvenstva u obližnjem Kataru barovi Dubaija privlačili su brojne fudbalske navijače.

Vladini zvaničnici za sada nisu potvrdili ovu odluku, niti su pristali da odgovore na pitanja izvještača američke novinske agencije AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,