Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dramatično upozorenje naučnika: Arktik bi već ove godine mogao ostati bez leda

Preuzmite sliku

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Američki naučni tim procijenio je da bi Arktik mogao biti bez leda, prvi put otkad postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine, objavljeno je u časopisu Nature Reviews Earth & Environment.

Između 2035. i 2067, Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, saznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn, prenosi Hina.

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Mjerenja pokazuju da je septembar mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u septembru je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 miliona kvadratnih kilometara Arktičkog oceana.

Od kada su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 kvadratnih kilometara godišnje. Međutim, uprkos klimatskim promjenama, ledeni pokrov okeana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

“Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom okeanu. Količina leda stoga uveliko ovisi o vremenskim uslovima i, u manjoj mjeri, toplim vodama koje dolaze iz susjednih okeana”, zaključuje se u studiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,