Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Donaldu Trumpu će biti odblokirani nalozi na Facebooku i Instagramu

Preuzmite sliku

Iz kompanije Meta saopćeno je danas da će obnoviti račune bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu u narednim sedmicama, nešto više od dvije godine nakon što je suspendiran nakon napada na Capitol 6. januara 2021. godine.

“Naša je odluka da se rizik za javnu sigurnost dovoljno smanjio”, rekao je predsjednik Mete za globalna pitanja Nick Clegg u postu na blogu.

“Kao takav, vratit ćemo Trumpov Facebook i Instagram račun u nadolazećim sedmicama. Međutim, to činimo s novim zaštitnim ogradama kako bismo spriječili ponavljanje prekršaja.”

Uz ponovnu aktivaciju njegovih računa na Facebooku i Instagramu, Trump će ponovno dobiti pristup golemim i moćnim komunikacijskim platformama i platformama za prikupljanje sredstava upravo u trenutku kada bude krenuo u svoju treću kandidaturu za Bijelu kuću.

Odluka, koja dolazi nakon sličnog poteza Twittera, također bi mogla dodatno promijeniti mišljenje o tome kako dugačak popis manjih online platformi rukuje Trumpovim računima.

Nije odmah bilo jasno hoće li Trump iskoristiti priliku da se vrati na Meta platforme. Twitter je obnovio Trumpov račun u novembru nakon što ga je preuzeo milijarder Elon Musk, ali bivši predsjednik još nije nastavio s tvitanjem, već je odlučio ostati na vlastitoj platformi društvenih medija, Truth Social.

Ali Trumpova kampanja ranije ovog mjeseca poslala je pismo Meti moleći kompaniju da deblokira njegov Facebook račun, rekao je CNN-u izvor upoznat s pismom, zbog čega je njegov povratak vjerovatniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,