Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Domet od 2.000 kilometara: Iran predstavio balističku raketu nove generacije

Preuzmite sliku

Iran je u četvrtak predstavio balističku raketu nove generacije s dometom od 2.000 kilometara, opremljenu bojevom glavom teškom 1.500 kilograma.

Raketa, nazvana Kheibar, najnovija je i nadograđena verzija balističke rakete Khorramshahr, koja je prvi put predstavljena u septembru 2017. godine i pozdravljena kao napredak u iranskom raketnom programu.

“Novu raketu, četvrtu verziju Khorramshahra, dizajnirala je vazduhoplovna organizacija iranskog Ministarstva odbrane”, objavili su državni mediji.

 • Raketa je predstavljena u prisustvu iranskog ministra odbrane Mohameda Reze Ashtijanija dan nakon što je Iran obilježio godišnjicu oslobođenja pograničnog grada Khorramshahra, važnog događaja tokom iransko-iračkog rata od 1980 do 1988. godine.

  Vjeruje se da Iran posjeduje najveći i najraznovrsniji arsenal balističkih i krstarećih raketa na Bliskom istoku, što ovu zemlju često dovodi u sukob sa Zapadom.

 • Najistaknutije rakete u iranskom arsenalu uključuju Emad, Fajr-3, Ashoora, Ghadr-110, Khorramshahr, Sejjil i Shahab-3.

  Prema vojnim stručnjacima, ono što razlikuje Kheibar od ostalih projektila prethodnih generacija je njegova preciznost u otkrivanju ciljeva i prilagođavanju putanje u fazi leta van zemljine atmosfere i deaktiviranju sistema za navođenje pri ulasku u atmosferu kako bi se izbjeglo presretanje protivvazdušne odbrane.

 • “Veći domet, manji gabariti, veća preciznost i napredni sistem navođenja i kontrole ono je što ovu raketu izdvaja od sličnih u Iranu i regionu”, kažu vojni stručnjaci.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,