Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djevojci zbog infekcije sinusa uklonili dio lobanje: Antibiotici prestali djelovati

Preuzmite sliku

Natasha Ginter Santana (26), instruktorka borilačkih vještina iz Kalifornije, imala je pet infekcija sinusa tokom 2021. godine i svaku je, po preporuci ljekara, liječila antibioticima.

Ali, kako piše Daily Mail, kad se po peti put razboljela, simptomi su bili čudni.

Znala je da je lijek prestao da djeluje, jer je povraćala, imala jake migrene i promjene raspoloženja – bila je ljuta i povlačila je iracionalne poteze.

Ljekari su je poslali na skener glave i bili veoma zabrinuti zbog onoga što su vidjeli. Otkrili su da Natasha ima mutiranu verziju gena koji ometa proizvodnju proteina koji podstiče imuni odgovor na strana tijela, zbog čega ni antibiotici više nisu djelovali, prenosi Telegraf.

Utvrđeno je da se sinusna infekcija “preselila” na mozak koji je od sinusa odvojen grupom malih kostiju, uzrokujući apsces koji su ljekari mogli da liječe samo uklanjanjem dijela njene lobanje. Sada se, uz pomoć supruga, ova mlada žena vratila svom poslu.

– Imam prelijepog sina po imenu Raiden, moj suprug i ja ćemo proslaviti prvu godišnjicu braka. Ponovo predajem borilačke vještine. Život je divan – prokomentarisala je Natasha.

Poslije hitne operacije mozga u decembru 2021. godine, kojom je uklonjena gotovo polovina lobanje, Natashi je ostao veliki ožiljak.

Uklanjanje dijela lobanje omogućava ljekarima da bolje sagledaju stanje mozga i napredovanje infekcije. Kad je hirurg dobio lak pristup strukturi mozga, isušio je gnojni apsces i uklonio sva okolna tkiva. Poslije ovog izuzetno komplikovanog zahvata, Natasha je pet meseci morala da nosi kacigu kako bi zaštitila glavu.

 • Ali, problemima tu nije bio kraj. Poslije kraniotomije doživjela je napad i dobila akutnu duboku vensku trombozu, koja se javlja kad se krvni ugrušak formira u velikim krvnim sudovima smještenim duboko u mišićima i tkivima.

  Ukoliko se ne liječi, krvni ugrušak može da migrira kroz krvotok i da se zadrži u plućima, uzrokujući po život opasno stanje, odnosno emboliju.

  – Nosila sam kacigu i trudila se da ne izlazim iz kuće. Odlazila sam jedino na kontrole kod ljekara i nekoliko puta do tržnog centra. Bila sam veoma traumatizovana i plašila sam se da će ljudi slučajno naletjeti na mene. Trebalo mi je godinu dana da se oslobodim tog straha – prepričava Natasha.

  Zbog teške operacije koju je imala morala je ponovo da uči da hoda i priča. Suprug, kolege i sin u tome su joj pružili bezrezervnu podršku. Ljekari su joj savjetovali da se ne gleda u ogledalu kako ne bi doživjela šok zbog promjene koja je uslijedila poslije operacije.

  Prošle godine, u jeku oporavka, Natasha je bila zabrinuta da nikada više neće moći da se bavi borilačkim vještinama.

  Tačan uzrok apscesa u njenom mozgu poslije upornih infekcija sinusa ostao je nejasan, ali bi mogao da bude povezan sa sposobnošću tijela da postane rezistentno na određene antibiotike.

  Infekcije sinusa se uglavnom liječe antibioticima. Ali, infekcija može da postane rezistentna na antibiotike, posebno ako ih osoba pije često, što dovodi do ponavljajućih ili, pak, hronične infekcije sinusa.

  Ukoliko infekcija potraje, ona može da utiče na tanke kosti koje odvajaju sinuse od mozga, da bi na kraju prešle na mozak i stvorile kolekcije zapaljenskog tkiva i gnoja koje se hitno moraju ukloniti hirurškim putem.

  Nekoliko mjeseci poslije hirurškog zahvata Natasha Santana više nema otok i bolje se osjeća.

  – Jedino glavobolje nisu prestale, ali pomirila sam se sa tim i sretna sam što sam živa – kaže ova mlada i hrabra žena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje