Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đemila Talić Gabriel uputila pisma za usvajanje Rezolucije o Srebrenici zvaničnicima Australije

Preuzmite sliku

Pismo za usvajanje Rezolucije o usvajanju genocida u Srbrenici stiglo je i na adresu premijera Australije Anthonija Albanesea, kao i ministrice vanjskih poslova Australije Penny Wong.

Uputila ih je Đemila Talić Gabriel, preživjela žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu – jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Wales, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice naše zemlje te članica brojnih vladinih i nevladinih australskikh organizacija.

U ovom pismu, Talić Gabriel ističe svoje lično iskustvo kao preživjele žrtve rata te naglašava važnost priznavanja tragičnih događaja koji su se desili u Srebrenici. Ona je, pored ostalog, uputila i pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guteresu te predsjednici UN-a Vanessi Freizer.

“Usvajanjem ove Rezolucije kojom se odaje počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici i proaktivno nastoji spriječiti takve zločine u budućnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda potvrdila bi svoju globalnu predanost promoviranju univerzalnih ljudskih prava, očuvanju mira i pomirenja”, stoji u pismu.

Ovo pismo predstavlja važan korak u priznavanju zločina u BiH i potrebi za međunarodnom solidarnošću u osudi genocida.

Podsjećamo, Rezolucijom o genocidu u Srebrenici je, pored ostalog, predviđeno da se 11. jula svake godine obilježava kao “Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine”.

Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca, dok se države članice UN-a potiče na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme, radi sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje