Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dječaka u Brazilu fotografisali na hrpi vapna, par minuta kasnije bio je mrtav

Preuzmite sliku

Sedmogodišnji dječak u Brazilu umro je nakon što se igrao na hrpi vapna ostavljenog uz cestu. Posljednja fotografija malog Arthura Emanuela Bitencourta prikazuje ga kako diže palčeve u zrak dok sjedi u hrpi kobnog praha, koji se obično koristi u građevinarstvu i poljoprivredi.

Dječak je hitno prebačen u bolnicu, ali je po dolasku proglašen mrtvim. Arthur je navodno skočio u otrovnu prašinu na porodičnom imanju u Ipirangi u Parani u južnoj regiji Brazila, prema mediju Jornal Razão. Liječnici su rekli da je Arthurova iznenadna smrt posljedica udisanja praha, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi hrvatski Index.

Njegova porodica objavila je njegovu posljednju fotografiju na društvenim mrežama kao posvetu, ali i kao upozorenje drugima.

“Ova je fotografija bila posljednja i snimljena je nekoliko minuta prije njegove tragične smrti, uzrokovane udisanjem vapna dok se igrao. Sjećanja koja ću imati na tebe, drago moje dijete, uvijek će biti najbolja”, napisao je dječakov ujak Romaldo Bitencourt.

Porodica je tvrdila da nije bila svjesna rizika izloženosti vapnu u obliku praha, a lokalna policija pokreće istragu o dječakovoj smrti. Brazilski institut za tehnološka istraživanja kaže da prah vapna može uzrokovati probleme s disanjem i savjetuje ljudima da nose zaštitnu opremu ako rade s njom.

Upozoravaju da prah vapna može biti kancerogen, osobito kada mu se izloži u velikim količinama, te može uzrokovati oštećenje pluća, izvijestio je Jornal Razão.

U vapnu je prisutna opasna čestica kristalni silicij, također poznat kao kvarc. Kristalni silicij koji je lako udahnuti dolazi u česticama 100 puta manjima od običnog zrna pijeska. Njegovo udisanje može dovesti do raznih bolesti, uključujući rak pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, bolest bubrega i silikozu.

Silikoza uzrokuje upalu i ožiljke u plućnom tkivu, smanjujući sposobnost pluća da upijaju kisik. Stanje dovodi do trajne bolesti pluća i moglo bi biti kobno, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Tipično, hronična silikoza se javlja nakon više od 10 godina izloženosti, obično na radnom mjestu, ali može uznapredovati mnogo brže kod jake izloženosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,