Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Golim rukama za mizernu nadnicu djeca vade kobalt da bi vaš smartphone radio (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Dorsen je dječak koji ima samo 8 godina dolazi iz Demokratske Republike Kongo i radi veoma naporan posao u teškim i nesigurnim uslovima za rad. On vadi i nosi kobalt na svojim leđima. Priča koju donosimo je veoma potresna.

Kobalt je mineral koji je veoma bitan sastojak baterije za pametne telefone i prijenosna računala. Ovaj mineral donosi milijarde dolara za multinacionalne kompanije kao što su Apple i Samsung.

 • Dorsen radi za 1.85 KM dnevno. Dorsen, ali i ostala djeca rade po kiši, blatu, hladnoći, noseći kobalt na svojim leđima. Ponekad se desi da dječak ne zaradi dovoljno novca za hranu, pa zna da po cijeli dan ne pojede ništa. Bez obzira na tu činjenicu, primoran je raditi dnevno 12 sati, za 1.85 KM, piše Tuzlanski.ba.

  Njegov prijatelj Richard, koji ima 11 godina, zna često i plakati jer ga od napornog rada i tereta boli cijelo tijelo. Rudnike kopaju ručno, jer nemaju alata niti bilo kakve zaštitne opreme. Vrlo je opasno ulaziti u tunele, jer nisu sigurni. Naročito ih je strah rada po kiši, jer se plaše da će se zemlja srušiti na njih.

  Postoje hiljade neslužbenih, neprovjerenih tunela/rudnika u kojima rade muškarci, žene i djeca. Oni tu nisu radnici, već robovi.

  Niko od njih ne nosi rukavice ili maske, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da izloženost kobaltu i disanje prašine i pare može uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme.

  Dakako, mnogi od onih koji su na bilo koji način uključeni u rudarstvu vjeruju da kao rezultat imaju loše zdravlje.

 • Makumba Mateba ima ogroman tumor na grlu za koji vjeruje da je narastao jer je voda u njegovom selu zagađena zbog kobalt rudarstva. “Mi pijemo vodu koja dolazi iz rudarskih stanica, nakon što se svi minerali operu u njoj”, dodao je on.

  Becha Gibu, liječnik u selu Kimpesa, rekao je kako se mnoge bebe rađaju sa misterioznim bolestima.

  Kobalt prikupljeni od strane malih rudara se uglavnom prodaje kineskim trgovcima, jer oni ne postavljaju pitanja ko je kopao kobalt, odakle dolazi ni koliko se plaća radnicima. Njih to ne zanima, oni samo žele da dobiju kobalt po najnižoj mogućoj cijeni.

  Trgovci kobalt uglavnom prodaju u Kongo i to Dongfang International, podružnica Zhejiang Huayou kobalta, koji opskrbljuje većinu najvećih svjetskih kompanija.

  U 2016-toj , Amnesty International je utvrdio da niti jedna zemlja zakonski nije tražila od neke tvrtke da javno prikaže svoj lanac preko kojeg nabavlja kobalt. Tako se stvara ogromno bogatsvo multinacionalnih kompanija.

  “Ako naši dobavljači ne mogu ili ne žele zadovoljiti naše standarde onda ćemo obustaviti ili prekinuti poslovanje s njima.”- poručili su iz Appla. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,