Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte rastu zbog sukoba na Bliskom istoku

Preuzmite sliku

Cijene nafte u Aziji u ponedjeljak su skočile za više od tri dolara po barelu u ranoj trgovini, jer su dramatični vojni sukobi između izraelskih i Hamasovih snaga tokom vikenda produbili političku neizvjesnost širom Bliskog istoka.

Nafta Brent je porasla za 3,34 dolara, ili 3,95 posto, na 87,92 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 86,23 dolara po barelu, što je više od 3,44 dolara, ili 4,16 posto.

Palestinska grupa Hamas pokrenula je u subotu najveći vojni napad na Izrael u posljednjih nekoliko decenija, ubivši stotine Izraelaca i pokrenuvši talas osvetničkih zračnih napada na Gazu koji su nastavljeni do nedjelje.

Erupcija nasilja prijeti da poremeti američke napore da posreduju u približavanju Saudijske Arabije i Izraela, u kojem bi kraljevina normalizirala veze s Izraelom u zamjenu za sporazum o oružju između Washingtona i Rijada.

Normalizacija saudijsko-izraelskih odnosa vjerovatno bi zamrznula nedavne korake ka detantu između Saudijske Arabije i Irana.

Napadi su izazvali osudu zapadnih zemalja, ali su ih otvoreno hvalili Iran i Hezbolah, iranski saveznici u Libanu.

Pažnja tržišta okrenuta je ka mogućnosti iranske umiješanosti u napade, što su izraelske vlasti već navele, javlja Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,