Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čelnik PD američkog Kongresa: Balkan bi mogao biti Putinova sljedeća meta

Preuzmite sliku

Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, izjavio je da bi sljedeća meta ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti Balkan, javlja Anadolu.

Johnson se u srijedu uveče u Kapitolu u Washingtonu obratio novinarima o pitanju glasanja o stranoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, a spomenuo je i regiju Balkana.

Naglasio je da će “preuzeti lični rizik” tako što će nastaviti sa planovima za glasanje u Predstavničkom domu o stranoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, dok ga kolege republikanci i dalje pozivaju da napusti poziciju predsjedavajućeg.

Na pitanje novinara zašto je spreman da izgubi posao samo da bi osigurao plan pomoći, Johnson je odgovorio da uvijek pokušava da uradi ispravne stvari.

“Moja filozofija je da uradiš ispravnu stvar. Ako postupam samo iz straha od prijedloga da budem uklonjen, nikada ne bih mogao raditi svoj posao”, kazao je Johnson i dodao:

“Historija nam sudi zbog onoga što radimo. Ovo je kritično vrijeme, kritično vrijeme na svjetskoj sceni. Mogao bih donijeti sebičnu odluku i učiniti nešto drugačije, ali ovdje radim ono što vjerujem da je ispravna stvar. Mislim da je pružanje pravne pomoći Ukrajini trenutno od ključne važnosti.”

Naglasio je da su kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednik Rusije Vladimir Putin i Iran “osovina zla” i da rade u koordinaciji na tom planu.

“Mislim da bi Putin nastavio marširati Evropom ako bi mu to bilo dozvoljeno. Mislim da bi mogao sljedeći put otići na Balkan. Mislim da bi mogao imati obračun sa Poljskom ili nekim od naših saveznika u NATO-u”, dodao je Johnson.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,