Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čelnik Hamasa upozorio: Napadi na Gazu mogli bi se pretvoriti u regionalni rat

Preuzmite sliku

Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh upozorio je da bi izraelski napadi na Gazu mogli prerasti u regionalni rat, javlja Anadolu.

U videosnimci koju je objavio, Haniyeh je ocijenio sukobe s Izraelom i politička zbivanja u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu.

Podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i neke evropske zemlje posjetile Izrael radi moralne podrške, Haniyeh je ustvrdio da uprkos svim tim naporima administracija iz Washingtona nije bila uspješna u “pružanju regionalne i međunarodne podrške Izraelu u vezi s napadima na Gazu i u pridobijanju Arapa da prihvate deportaciju”.

Napominjući da je uprkos svim pritiscima stav arapskih i islamskih zemalja prema deportaciji Palestinaca vrlo jasan, Haniyeh je kazao da je to naglašeno i na sastancima Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC), Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Arapske lige.

Pohvalivši stav Arapa i islamskih zemalja, posebno Egipta, protiv deportacije, Haniyeh je pozvao na podršku tom stavu.

Haniyeh je izjavio da američka administracija nije bila uspješna u eliminisanju drugih frontova i uvjeravanju ljudi u izraelske laži.

Čelnik Hamasa je istaknuo kako su “upozorili da bi se, ako se ti brutalni napadi, razaranje i krvoproliće protiv Gaze nastave, ovo moglo pretvoriti u regionalni rat”.

Navodeći da su se proteklih dana sastali s brojnim dužnosnicima iz arapskog i islamskog svijeta, Haniyeh je kazao da su na tim sastancima “izjavili da je rješenje jedino moguće okončanjem okupacije i uspostavom nezavisne palestinske države s Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom, te da se okupacijskim zapovjednicima sudi za njihove zločine”.

Haniyeh je pozvao palestinski narod te arapski i islamski svijet da u petak izađu na ulice uz slogan “Stop napadima na Gazu, ne deportaciji i alternativnoj domovini“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,