Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavušoglu: Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubistva Khashoggija

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u State departmentu, istakao da je Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Turska je istrajna na potpunom rasvjetljavanju ubistva Khashoggija, a to smo kazali i Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je Čavušoglu novinarima u Vašingtonu nedugo nakon susreta s američkim kolegom, javlja TRT.

Dodao je da Turska ne posmatra Khashoggijevo ubistvo kao političko pitanje nego kao ubistvo koje treba biti rasvijetljeno do samog kraja podsjetivši kako mnoge zemlje u svijetu ne žele ugroziti odnose s Rijadom.

– Mnoge zemlje ne žele poremetiti svoje odnose sa Saudijskom Arabijom zbog ubistva Khashoggija. Ni mi ne želimo, ali ubistvo mora biti rasvijetljeno – rekao je Čavušoglu dodajući da je važno da budu ponuđeni odgovori na sva pitanja koja nisu jasna.

Istakao je da je potrebno saznati ko je naredio ubistvo Khashoggija te da je previše pitanja za koje nema odgovora u vezi s ovim slučajem, prenosi Fena.

Govorio je i o saradnji SAD i Turske u Siriji podsjetivši na zajedničku mapu puta u Munbiču.

– Tursko-američki timovi će se sastati već narednih dana kako bi mapa puta za Munbič bila provedena i u drugim regijama – rekao je Čavušoglu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje