Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Broj žrtava erupcije indonezijskog vulkana popeo se na 22: “Najsmrtonosnija do sada”

Preuzmite sliku

Broj poginulih u erupciji indonezijskog vulkana Marapi u utorak je s 13 skočio na 22, jer su spasioci pronašli tijela više planinara koji su poginuli u blizini kratera, rekao je u utorak čelnik spasilačke agencije Zapadne Sumatre.

Oko 200 spasilaca u srijedu će nastaviti s potragom za još jednim nestalim planinarom.

Vulkan na Sumatri, visok 2891 metar, eruptirao je u nedjelju, izbacujući sive oblake pepela u nebo čak tri kilometra.

“Sada evakuiramo tijela s vrha vulkana”, rekao je šef tima za potragu i spašavanje Abdul Malik.

Marapi je jedan od najaktivnijih vulkana na otoku Sumatri, a posljednji je put eruptirao u januaru i februaru ove godine.

Od 2011. indonezijska vulkanološka agencija svaki je mjesec apelirala na lokalnu agenciju za očuvanje prirode i ministarstvo okoliša da zatvore područje u promjeru od tri kilometra od vrha za planinare, rekao je čelnik agencije Hendra Gunawan za Reuters.

Ipak, u trenutku erupcije na vulkanu je bilo 75 penjača, rekli su spasioci.

Ahmad Basuki, još jedan dužnosnik u vulkanološkoj agenciji, rekao je da agencija može izdavati samo sigurnosna upozorenja, a da je na ministarstvu okoliša i lokalnim vlastima da ih provedu.

Najsmrtonosnija erupcija

Agencija za očuvanje, koja je u sastavu ministarstva, rekla je da su dozvole za penjanje dane nakon što su dobile zeleno svjetlo od nekoliko lokalnih agencija, uključujući vladu pokrajine Zapadne Sumatre i nacionalnu agenciju za katastrofe, kao i agenciju za potragu i spašavanje Padang.

Nedjeljna erupcija planine Marapi bila je najsmrtonosnija od 1979. godine, kada je u erupciji poginulo 60 ljudi.

Erupcije vulkana bile su relativno rijetke u proteklom desetljeću i zbog toga je vulkan zahtjevan za analizu, rekao je Ahmad iz vulkanološke agencije.

“Budući da ne možemo zabilježiti nikakvu seizmičku aktivnost, vulkan ne daje jasan znak hoće li eruptirati”, rekao je. “Priroda ovog vulkana je opasna”, dodao je.

U Indoneziji, koja leži na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu, više je od 100 aktivnih vulkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,