Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanija odbacila mogućnost napada na Siriju, SAD još uvijek razmatra

Obama-tuzan-625Getty
Preuzmite sliku

Nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost sudjelovanja Velike Britanije u vojnoj intervenciji u Siriji, SAD je objavio da će “djelovati u svom najboljem interesu”

Obama-tuzan-625Getty

Podsjećamo, u britanskom je parlamentu sinoć održano glasanje o Vladinom prijedlogu o pokretanju vojne intervencije u Siriji, kao i o amandmanu koji je na taj prijedlog uložila Laburistička stranka. S 285 glasova protiv i 272 glasa za, parlament je odbacio Vladin prijedlog.

Britanski premijer David Cameron nakon glasanja je izjavio da je “očito da britanski parlament ne želi vojnu intervenciju u Siriji” te da će “djelovati u skladu s tom odlukom”.

DavidCameron625Getty

SAD ne mari za britanski parlament, nastavlja “u svom najboljem interesu”

“Zemlje koje krše međunarodne norme o hemijskom oružju trebaju odgovarati za svoje postupke”, saopšteno je. Uprkos iznenađujućem rezultatu glasanja u britanskom parlamentu koje je Vladi te zemlje zabranilo u sudjelovanje u napadu na Siriju, američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je će SAD i dalje nastojati okupiti “međunarodnu koaliciju” koja bi zajedničkim snagama trebala “povući poteze u sirijskoj krizi”.

U jučerašnjem je saopštenju iz Bijele kuće objavljeno da će odluke predsjednika Baracka Obame biti “u najboljem interesu SAD-a”. Naglašeno je da predsjednik “vjeruje da su pitanju temeljni američki interesi”. BBC saznaje da je državni tajnik John Kerry komentarisao da “vanjske politike drugih zemalja ne smiju kočiti SAD”. SAD je sada prisiljen razmotriti mogućnost unilateralnog napada na Siriju. Iako je britanska podrška SAD-u nije nužna, Obamina je administracija u slučaju Sirije izgubila najlojalnijeg saveznika koji je sudjelovao u svakoj većoj američkoj ofenzivi posljednjih godina, piše Guardian.

Demokratski član parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Eliot Engel rekao je kako je nedvojbeno da je kod Damaska 21. kolovoza korišteno hemijsko oružje, i to namjerno, od strane režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Dodao je da je glavni dokaz komunikacija visokorangiranih sirijskih dužnosnika koji su bili prisluškivani. Navodno je jedan nadzirani dužnosnik sugerisao da su hemijski napadi bili razorniji nego što je bila namjera. Podsjećamo, u napadu u predgrađu Damaska poginulo je najmanje 355 ljudi.

UN-ovi inspektori još uvijek istražuju slučaj. Kako je najavljeno, danas bi trebali biti gotovi s istragom, a u subotu objaviti rezultate.

Grupiranje vojnih snaga na istočnom Mediteranu

Sukobljene strane u sirijskoj krizi počele su grupirati vojne snage na istoku Mediterana. S druge strane, CNN javlja kako u Damasku vlada “jeziva tišina” – nema naznaka da se tamošnje vlasti pripremaju na mogući napad zapadnih sila, uprkos suprotnim tvrdnjama predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je u istočni Mediteran poslala dva ratna broda, objavila je agencija Interfax. Ruska je vojska demantovala da su brodovi onamo poslani zbog sirijske krize. Objašnjeno je da se radi o “dugo planiranoj rotaciji brodova u regiji”.

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo da je na Cipar poslalo šest vojnih aviona tipa RAF Typhoon. Avioni su poslani na Cipar kako bi “branili britanske baze”, objašnjeno je u saopštenju. “Avioni nisu poslani kako bi sudjelovali u vojnom napadu na Siriju”, piše Ministarstvo te dodaje da se radi o “preventivnoj mjeri”. Podsjećamo, povećan broj američkih ratnih brodova na tom se području nalazi već neko vrijeme. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: