Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borci za ljudska prava: U protestima u Iranu ubijeno je najmanje 28 djece

Preuzmite sliku

Najmanje 28 djece ubijeno u gušenju protesta širom Irana izazvanih smrću djevojke Mahse Amini u pritvoru, a brojna su druga djeca privedena u zatvore za odrasle osobe, rekli su borci za ljudska prava u toj zemlji i inostranstvu.

Val protestaa počeo je 16. septembra kada je 22-godišnja Kurdinja Amini umrla u bolnici pošto je pala u komu dok je bila u rukama ćudoredne policije u Teheranu jer je, prema njihovoj ocjeni, neispravno nosila hidžab koji bi trebao potpuno prekrivati žensku kosu.

Uprkos stotinama hapšenja i smrtonosnoj represiji, pokret se nastavlja i traje već četiri sedmice te je najveći od 2019. godine kada su Iranci masovno protestovali protiv rasta cijena goriva. Iransko društvo za zaštitu prava djece osudilo je nasilje sigurnosnih snaga prema djeci koja su učestvovala u protestima u školama i na ulici.

Porodice nisu znale šta se dogodilo s njihovom djecom

“Prema statistikama, 28 djece je ubijeno u tim sukobima, većinom u siromašnoj pokrajini Sistan-Balučistan“, ustvrdila je skupina u Iranu. Amnesty International objavio je ranije da su u toj pokrajini ubijeni deseci ljudi, a stotine ranjene u Zahedanu na protestima protiv navodnog silovanja 15-godišnjakinje u policijskoj stanici.

Iransko društvo za zaštitu djece upozorava da porodice nisu znale šta se dogodilo s njihovom djecom, da se suđenja odvijaju bez prisustva branitelja i sudaca za djecu te bez policije za djecu. Iranska vlada mora odgovarati za ta kršenja i mora kazniti svaku osobu, bez obzira kojeg je ranga, koja stoji iza nasilja i zlostavljanja djece.

Advokat za ljudska prava: Maloljetnici ne smiju biti u ćelijama sa starijima od 18

Pomoćnik zapovjednika Čuvara revolucije Ali Fadavi izjavio je 5. oktobra iranskim novinarima da je prosječna dob privedenih na nedavnim protestima oko 15 godina.

Odvjetnik za ljudska prava Hasan Raisi ustvrdio je da su djeca koja su privedena smještena u zatvore s odraslima koji služe kazne zbog droge, piše portal Iran Wire sa sjedištem u Londonu.

Te informacije vrlo su zabrinjavajuće, rekao je Raisi i naglasio da djeca do 18 godina ne smiju nikada biti u ćelijama s kriminalcima starijima od 18 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,