Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bonus od milijardu dolara: Bivši šef Microsofta dobija basnoslovnu nagradu

Preuzmite sliku

Stiv Bolmer sprema se da prikupi godišnju dividendu od jedne milijarde dolara od Microsofta. On je bivši izvršni direktor Microsofta i najveći je pojedinačni dioničar softverskog diva.

Bolmerov udio u Microsoftu porastao je na vrijednost od 128 milijardi dolara ove godine nakon porasta dionica Microsofta od 55%. Microsoft je sada na putu da plati bivšem izvršnom direktoru oko milijardu dolara godišnje dividende.

Od posljednje objave vlasništva 2014, Bolmer je posjedovao 333,2 miliona dionica Microsofta, što je predstavljalo oko 4 odsto kompanije.

Bolmerov udio vrijedan je oko 130 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera, nakon što je ove godine stekao bogatstvo od 44 milijarde dolara zahvaljujući porastu cijene Microsoftovih dionica od 56 odsto.

On je nagomilao svoj udio tokom svoje 34-godišnje karijere u Microsoftu, pridruživši se kompaniji 1980. kao zaposleni broj 30. Postao je izvršni direktor Microsofta 2000, blizu vrhunca dot-com balona, a odstupio 2014. kada je sadašnji izvršni direktor Satja Nadela preuzeo čelnu ulogu.

Microsoft je 2023. isplatio 2,79 dolara dividende po dionici, što je jednako godišnjoj isplati dividende od oko 930 miliona dolara Bolmeru na osnovu njegovog udjela u firmi, piše SEEbiz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje