Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biden u posjetu Meksiku, oko 200 migranata protjerano prije njegovog dolaska

Preuzmite sliku

Nekih 200 migranata protjerano je prema meksičkom gradu Ciudad Juarezu u nedjelju prije dolaska američkog predsjednika u Meksiko u službeni posjet na kojem će važna tema biti migrantska kriza između dviju zemalja. “Neka Biden pokaže da ima srca”, zamolio je Venezuelac José David Meléndez pošto su ga izgnale američke useljeničke vlasti.

“Mnogo je djece koja su razdvojena od svojih porodica”, rekao je taj 25-godišnji muškarac. Takva je situacija svakodnevna u Ciudad Juarezu i na drugim dijelovima meksičko-američke granice koju je predsjednik Biden posjetio prvi put u dvije godine svog mandata.

Niz Venezuelaca, Kubanaca, Nikaragvanaca i Haićana, neki od njih s djecom na rukama, ušli su na meksički teritorij pošto su prešli most između dviju zemalja, javlja novinar AFP-a s rijeke Rio Bravo (koju u SAD-u nazivaju Rio Grande). Meléndez je ispričao da su ga uhvatili pripadnici granične ophodnje u crkvi u kojoj se sklonio s drugim migrantima.

Biden posjetio El Paso

“Agenti granične ophodnje tukli su nas, natjerali da trčimo, uperili u nas oružje, uperili su oružje u djecu, pa gdje su tu ljudska prava?” zapitao je mladić odjeven samo u džemper uprkos hladnoći. “Ljudi imaju pravo na slobodu, na bolji život, nemoguće je živjeti u našoj zemlji, izjavio je Kubanac Lorenzo Escobar (36), koji je nakon izgona dobio 60 dana prava boravka u Meksiku.

Erick Rodriguez, drugi Venezuelac koji je dobio izgon, molio je Bidena da ih prihvati u SAD da bi mogli naći posao, pomoći svojim porodicama. Govorio je i o mogućnosti da im SAD dopusti ulazak kako bi mogli zatim zatražiti azil u Kanadi.

Prije dolaska na sastanak Sjeverne Amerike u glavni grad Meksika, Biden se u nedjelju zaustavio u pograničnom teksaškom gradu El Paso, a on je velik ulaz za migrante koji pokušavaju preko 3100 kilometara duge zajedničke granice ući u Sjedinjene Države.

Guverner Teksasa optužuje Bidena za propusnost granice

U Meksiku će američki predsjednik danas razgovarati o migrantskoj krizi između dviju zemalja s meksičkim kolegom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.

Biden, kojega republikanska oporba u SAD-u optužuje da zatvara oči pred tom krizom, sastao se s graničnom policijom u El Pasu gdje ga je dočekao konzervativni guverner Teksasa Greg Abbott koji optužuje demokratskog predsjednika za propusnost granice.

Bidenov posjet južnoj granici SAD-a je prva etapa trodnevnog putovanja u Meksiko posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge. Bijela kuća je u četvrtak objavila mjere kojima će pokušati rasteretiti granicu, gdje je u novembru uhapšeno više od 230.000 ljudi.

SAD i Meksiko su 2021. obznanili da mijenjaju pristup politici borbe protiv zloupotrebe droge te da će se fokusirati na uzroke krijumčarenja, nakon 15 godina isključivo vojne strategije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,