Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biden nalog haškog suda za uhapšenjem Netanyahua nazvao “skandaloznim”

Preuzmite sliku

Zahtjev tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje izraelskih čelnika je “skandalozan”, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden i dodao da između Izraela i Hamasa nema “nikakvog” znaka jednakosti.

“I bit ću jasan, što god taj tužitelj insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti, baš nikakvog”, rekao je Biden.

Američki državni tajnik Anthony Blinken saopštio je da SAD odbacuje zahtjev tužilaštva ICC-a za hapšenje izraelskih dužnosnika i vođe Hamasa.

SAD-u je sporno izjednačavanje Izraela i Hamasa

“Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom”, rekao je Blinken i istakao da bi odluka ICC-a o hapšenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje taoca i povećanje humanitarne pomoći Gazi. Oglasio se i američki ministar odbrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje šteti infrastrukturi Pojasa Gaze.

Podsjećamo, glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre naloge za hapšenje za trojicu vođa Hamasa i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

Vezano | Sud u Hagu zatražio naloge za hapšenje Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,