Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. hadžije borave na Arefatu: Tek se prisustvom u potpunosti razumije hadis o vrijednosti Arefata

Preuzmite sliku

Danas je deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Dan Arefata, prenosi Anadolu.

Arefat je visoravan udaljena od Mekke dvadesetak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine na Arefat je stigla sinoć nakon ponoći, a sve preostale grupe su stigle do sabah-namaza, navodi agencija MINA.

Svečani arefatski program je počeo u vrijeme podne-namaza, tokom kojeg su nastupili imami i interpretatori ilahija i kasida.

“Ono što nas čini zadovoljnim, sve naše hadžije su dobrog zdravlja i vidno su raspoloženi. Rekao bih, arefatski raspoloženi. Svi znamo da je Poslanik, a.s., rekao da je hadž Arefat, što ga čini najistaknutijim ruknom od tri, koliko ih hadž ima kao ibadet. Ovo je i posebno zahtjevan dio hadža; boravak na velikim vrućinama nakon dvije neprospavane noći”, kazao je Izet-ef. Čamdžić.

Prigodno predavanje ovom prilikom održao je reisul-hudžadž dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je, između ostalog, istakao kako je Arefat vezan duševni mir koji hadžija osjeti, ali i težina ovog dijela ibadeta.

“Okupili smo se na Arafetu, koji je odabrano mjesto i mjesto susreta. Ovo je jedino mjesto i jedino vrijeme kada su sve hadžije iz cijeloga svijeta zajedno, kao na rozi-mahšeru. Koliko god pokušavali shvatiti značaj i smisao hadisa u kojem se ističe vrijednost Arefata, dok ne dođemo i ne osjetimo duh, smisao i teškoće Arefata, ne možemo ga u potpunosti razumjeti“, rekao je Ljevaković.

Reporteri Media centra Islamske zajednice su razgovarali sa hadžijama koji borave na Arefatu, a prema njihovim svjedočenjima, utiske koje nose sa sobom je teško jezički formulisati.

“Ovdje je prelijepo, poželjela bih opet doći i poželjela bih svakome da ovo osjeti. Lijepo provodimo vrijeme, ibadetimo i zikrimo u lijepim uslovima. Kad je osoba na ovom mjestu, zaista je prezadovoljna“, kaže Hasema Handanagić iz Cazina.

Mujo Smajlović iz Sapne veli da je teško opisati ono što je doživio ovdje.

“Čovjek ovo jednostavno treba doživjeti i osjetiti svojim bićem. Bez obzira na visoke temperature koje bi bile možda i neizdržive za neke druge oblike aktivnosti, osjetimo veliko zadovoljstvo“, ističe Smajlović.

Arefatska dova će biti proučena prije akšam-namaza, a proučit će je prof. dr. Enes Ljevaković.

Potom će hadžije krenuti ka Muzdelifi, gdje će boraviti neko vrijeme i spojeno klanjati akšam i jaciju u jacijsko vrijeme. Prema Mini i džemretima bi trebali krenuti u ponoć. Nakon bacanja kamenčića, vratit će se u hotele, šišati se i skinuti ihrame.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,