Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Belgija poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

Preuzmite sliku

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib pozvala je u utorak na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i izrazila namjeru da bude domaćin međunarodne mirovne konferencije o rješenju s dvije države za izraelsko-palestinsko pitanje, javlja Anadolu.

“Ono što vidimo u Gazi je humanitarna tragedija”, rekla za Anadolu Lahbib na vojnom aerodromu Melsbroek u belgijskoj prijestolnici Briselu, podsjećajući na operaciju Belgije za dostavljanje humanitarne pomoći u blokiranu palestinsku enklavu vojnim avionima.

Lahbib je naglasila:

“Potreban nam je apsolutno hitan prekid vatre u Gazi.“

Priznanje države Palestine

Naglašavajući da je trajni način rješavanja humanitarne situacije u Gazi postizanje rješenja o dvije države, Lahbib je rekla:

“Imamo sporazum između regionalnih vlada u Belgiji u tom pravcu. Ozbiljno ga razmatramo.“

Istakla je da Savezna vlada Belgije čeka “dobar trenutak” da prizna državu Palestinu.

“Ako Belgija sama prizna palestinsku državu, rezultat će biti samo simbolična izjava“, rekla je Lahbib.

Naglasila je da je palestinskom narodu potrebno više od simboličnih akcija:

“Dakle, spremna sam da budem domaćin konferencije koja će ponovo pokrenuti političke pregovore, mirovne konferencije koja će dovesti do rješenja o dvije države.“

Stav Belgije o Gazi

Belgija, koja predsjedava Evropskom unijom (EU) po principu rotacije od 1. januara ove godine, protivi se izraelskim napadima na civile.

Država, koja je podržala rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) kojima se traži humanitarni prekid vatre, iznijela je svoj zahtjev na samitima lidera EU da zauzmu jasan stav o situaciji i pozovu na hitan i trajni prekid vatre.

Brisel je na dnevni red samita stavio i pitanje sankcija protiv nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali.

Ova evropska država navela je i da su optužbe protiv Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) bile bez dokaza i nastavila je finansirati agenciju.

Pitanja kao što su embargo na oružje Izraelu i bojkot proizvoda iz ilegalnih naselja dugo su okupirala dnevni red regionalnih parlamenata u Belgiji.

Zabrana izvoza vojne opreme u Izrael

Vlade regije glavnog grada Brisela i Valonije zabranile su izvoz vojne opreme u Izrael, kao i robe i tehnologija koje se mogu koristiti u civilne i vojne svrhe.

U Evropskom parlamentu, belgijski poslanici često pozivaju na prekid vatre, embargo na oružje Izraelu, individualne sankcije odgovornima za ratne zločine i otkazivanje sporazuma EU koji Izraelu daje trgovinske privilegije.

Vlada Izraela osudila je belgijskog premijera Alexandera de Crooa i optužila ga da podržava terorizam zbog njegovih izjava tokom posjete Izraelu i Palestini sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom 23. i 24. novembra 2023. godine.

De Croo je izjavio da ostaje pri svojim riječima da se “Izrael mora pridržavati međunarodnog prava i da su smrt civila i uništavanje Gaze neprihvatljivi”.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra, u kojoj je do sada ubijeno najmanje 30.631 osoba i ranjeno 72.043.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,