Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Australijska policija izdala ozbiljno upozorenje roditeljima, koje može biti korisno i nama

Preuzmite sliku

Roditelje u Australiji poziva se da dobro razmisle prije nego što na internetu objave fotografije svoje djece iz škole.

Australijski centar za borbu protiv iskorištavanja djece (ACCCE) objavio je da bi mame, očevi i članovi porodice trebali zamagliti ili prekriti školske oznake, prije nego što bilo što podijele na društvenim mrežama.

Zašto?

Prikazivanje prepoznatljivih pojedinosti, poput škole u koju dijete ide, moglo bi ga učiniti ranjivim na predatore ili prijestupnike.

Zapovjednica Helen Schneider rekla je kako je dijeljenje fotografija djece na internetu ponekad opasno, te je apelirala na roditelje da razmisle ko može pristupiti slikama i koje informacije daju.

“Iako su ovi incidenti rijetki, ipak se događaju, zbog čega pozivamo porodice da budu proaktivne u vezi sa sigurnošću na internetu i čuvaju svoje podatke na sigurnom”, izjavila je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The ACCCE (@accceaus)

U vodiću za sigurno objavljivanje školskih fotografija stoji da roditelji uvijek trebaju provjeriti svoje postavke privatnosti kako bi bili sigurni da su njihove objave vidljive samo prijateljima.

Također, važno je o toj temi razgovarati s djecom, ali i sa svima koji fotografišu djecu. Kada objavljujete fotografiju, pazite da pozadina ne odaje vašu adresu ili lokaciju i nemojte nigdje dodavati lokaciju ili se prijavljivati.

Uz to, zadržite u tajnosti puno ime i dob djeteta.

“Prevencija je ključna za minimiziranje neprikladnog kontakta ili dijeljenja slika online”, zaključila je Schneider. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje