Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Australija: Policija spriječila ulazak u zemlju kokaina vrijednog oko 677 miliona dolara

Preuzmite sliku

Policija Australije zaustavila je ulazak 2,4 tone kokaina u zemlju vrijednog milijardu australijskih dolara (oko 676,8 američkih dolara) i uhvatila 12 osoba koje su navodno povezane s narko-bandom, izvještavaju lokalni mediji u subotu, javlja Anadolija.

Komesar policije Zapadne Australije pukovnik Blanch rekao je da je operacija trajala šest sedmica i zahtijevala opsežan nadzor i resurse, prenosi ABC News.

Istraga je rezultirala hapšenjem 12 osoba za koje se sumnja da su povezane s meksičkim narko-kartelom.

“Američka uprava za borbu protiv droga presrela je 2,4 tone kokaina za zapadnu Australiju u blizini južnoameričke obale u novembru, što je, kako se vjeruje, najveća zapljena droge u zemlji”, objavili su mediji.

Prema obavještajnim podacima, navodni trgovci drogom nisu znali za zapljenu, a očekivalo se da će australijski ogranak organizacije primiti pošiljku oko 28. decembra.

“Ovo je bila prilika da se uhvati organizacija – grupa ljudi koja je bila sposobna da je primi, iskrca, a zatim distribuiše širom Australije”, rekao je komesar Blanch.

Policija Zapadne Australije zamijenila je teret lažnim kokainom i bacila ga 40 nautičkih milja zapadno od Pertha dok ga je nadgledala dronovima i avionima.

Službenici Tactical Response Group uhapsili su trojicu muškaraca na brodu Cool Runnings sa otprilike 1,2 tone lažnog kokaina 30. decembra nakon što je čamac isplivao na obalu u blizini rijeke Moore, 70 kilometara (43,4 milje) sjeverno od Pertha.

Racije su vršene u cijelom Perthu, uključujući i Catalinu u pristaništu Hillarys Boat Harbour i različite hotele.

Policija je zaustavila i automobil na Velikoj istočnoj magistrali i otkrila preko 2 miliona australijskih dolara (oko 1,3 miliona dolara) u gotovini. Muškarac (39) i 37-godišnja žena optuženi su da su članovi organizacije, navodi ABC News.

Uhapšenih 12 osoba je iz Zapadne Australije, Novog Južnog Velsa, Sjeverne teritorije i SAD-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,