Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci poručili da neće podržati izraelski napad na Rafah: Ne postoji učinkovit način distribucije pomoći

Preuzmite sliku

SAD neće podržati ofanzivu na Rafah koju “trenutačno predviđa Izrael” jer tek treba vidjeti vjerodostojan i provediv plan za zaštitu više od milion Palestinaca koji tamo nalaze utočište, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Govoreći nekoliko sati nakon što je Izrael počeo naređivati evakuaciju istočnih četvrti u Rafahu, Miller je rekao da bi takva ofanziva “dramatično povećala patnju palestinskog naroda”, dovela do povećanja gubitka civilnih života i poremetila bi dostavu humanitarne pomoći, koji uglavnom dolazi kroz područja koja IDF planira ciljati.

Glasnogovornik napominje da unutarnje distribucijske linije nisu uspostavljene u područjima s kojih se civili pozivaju na bijeg, dodajući da će postavljanje tih mehanizama biti teško, ako ne i nemoguće, usred rata.

Miller kaže da IDF-ove naredbe za evakuaciju utječu na oko 100.000 Palestinaca, ali će se i drugi vjerovatno pridružiti ako vide velike količine civila kako bježe oko njih.

“Sada je problem što postoje tako ograničena mjesta za njihov odlazak u Gazu i ne postoji učinkovit način da im se distribuira pomoć i osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim čvorovima, na mjestima na koja bi otišli”, kazao je Miller.

On je kazao i da SAD pregledaju Hamasov odgovor na prijedlog primirja i da razgovaraju sa katarskim i egipatskim posrednicima.

“SAD su prilično zabrinute odlukom Izraela da prekine operacije Al Jazeere u zemlji. Jasno smo stavili do znanja da podržavamo slobodu medija diljem svijeta, uključujući i Izrael”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje