Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerika planira Izraelu isporučiti 50 borbenih aviona F-15 koji vrijede više od 18 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Administracija Joe Bidena blizu je da odobri Izraelu čak 50 američkih borbenih aviona F-15, ugovorom za koji se očekuje da će biti vrijedan više od 18 milijardi dolara.

Transakcija, koja bi predstavljala najveću američku inostranu vojnu prodaju Izraelu od sedmog oktobra 2023. godine, dolazi pošto se očekuje da će Bidenova administracija uskoro obavijestiti Kongres o velikoj novoj prodaji municije Izraelu, navode izvori za CNN.

Prodaja ovog sofisticiranog oružja naglašava stepen podrške koju Izrael uživa od Amerike, bez obzira što mnogi u Bidenovoj administraciji upravo kritikuju vojne operacije koje izraelske snage provode u Pojasu Gaze.

O tome da li će SAD poslati borbene avione Izraelu raspravljat će se u Kongresu. Američka prodaja oružja Izraelu nailazi na brojne kritike, a demokratski zastupnici su u više navrata pozvali na ograničavanje vojne pomoći Izraelu dok se ne omogući više humanitarne pomoći u Gazi.

Ali prodaja F-15 vrijedna 18 milijardi dolara je dovoljno velika da zahtijeva obavještenje Kongresa, a administracija je neformalno obavijestila odbore za vanjske poslove Predstavničkog doma i Senat za vanjske odnose o prodaji F-15 krajem januara, navode, također, CNN-ovi izvori.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje