Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerika nudi 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware bande

Preuzmite sliku

Američki State department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ransomware bande Hive.

Prije skoro tačno godinu dana, nakon operacije koja je trajala sedam mjeseci, FBI je u saradnji sa Europolom, njemačkim i holandskim vlastima, preuzeo kontrolu nad serverima i web sajtovima grupe i tako prekinuo njene napade.

State department saopštio da pored 10 miliona dolara za informacije o onima koji imaju rukovodeće pozicije u bandi, nudi i 5 miliona dolara “za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude bilo kog pojedinca u bilo kojoj zemlji koji je učestvovao ili pokušao da učestvuje u aktivnosti Hive ransomwarea”.

Nagrade se nude kroz Program za transnacionalni organizovani kriminal State departmenta (TOCRP), koji je i ranije nudio nagrade za članove drugih ransomware bandi.

U decembru je u Parizu uhapšen ruski državljanin zbog sumnje da je posjedovao hiljade dolara ukradenih od francuskih žrtava ransomwarea Hive. Osumnjičeni je bio “bankar” Hive podružnicama, pomažući im da upravljaju ukradenim sredstvima.

Od kad se pojavila u junu 2021., grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja a tokom pandemije COVID-19, napadala je i škole i bolnice.

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada.

FBI kaže da su obezbijeđivanjem ključeva za dešifrovanje za više od 1.300 žrtava uspjeli da spriječe da zaradi još najmanje 130 miliona dolara od plaćanja otkupa.

Kompanija Chainalysis je u izveštaju koji je objavljen ove nedjelje iznijela procjenu da je akcija protiv Hivea imala veće efekte od ušteđenih 130 miliona dolara.

“Ukupne praćene isplate ransomwarea za 2022. iznose samo 567 miliona dolara, što ukazuje da su isplate otkupnine spriječene infiltracijom Hivea značajno izmijenile pejzaž ransomwarea u cjelini prošle godine”, rekao je Chainalysis.

Chainalysis je rekao da vjeruje da je gašenje Hivea “možda spriječilo isplatu najmanje 210,4 miliona dolara” koliko bi platile žrtve novih napada, piše B92.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje