Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerika i saveznici izveli zračni napad u Siriji, Trump naredio akciju (VIDEO/FOTO)

Preuzmite sliku

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem koji se desio prošle sedmice u sirijskom gradu Dumi, piše BBC.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena.

U napadima je pogođen glavni grad, Damask, kao i dvije lokacije u blizini grada Homsa, saopćio je Pentagon.

 • “Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada”, rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

  Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti hemijsko oružje, prenosi BBC. Kazao je da je prošlosedmični napad djelo čudovišta, a ne čovjeka.

  Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

  Rusija je u Siriji intervenisala 2015. godine na strani Assada.

  Nakon napada su uslijedile i prve reakcije. Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da nisu pogođene ruske snage u Siriji.

  Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji učestvuju i britanske oružane snage ističući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu.

 • Reagirao je u ruski ambasador u SAD-u i poručio da je neprihvatljivo i nedopušteno uvrijediti ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da je to ovim napadom učinjeno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,