Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američki Senat usvojio zakon koji federalnim uposlenicima zabranjuje korištenje TikToka

Preuzmite sliku

Američki Senat je u srijedu kasno glasanjem usvojio zakon kojim se federalnim uposlenicima zabranjuje korištenje kineske aplikacije TikTok za razmjenu kratkih video zapisa na uređajima u vlasništvu vlade, javlja Reuters.

Prijedlog zakona još mora biti odobren u Predstavničkom domu Kongresa prije nego što se uputi predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

Predstavnički dom bi trebao usvojiti prijedlog zakona prije završetka ovogodišnjeg zasjedanja Kongresa iduće sedmice.

Glasanje o ovom prijedlogu zakona je posljednji u nizu koraka američkih zakonodavaca u cilju suzbijanja uticaja kineskih kompanija zbog straha za nacionalnu sigurnost jer bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

Odluka Senata je došla u trenutku nakon što su se Sjeverna Dakota i Iowa ove sedmice pridružile sve većem broju američkih saveznih država u zabrani korištenja TikToka, aplikacije u vlasništvu ByteDancea, na državnim uređajima i serverima, zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi.

Tokom posljednjeg zasjedanja Kongresa, Senat je u augustu 2020. godine jednoglasno odobrio zakon kojim se TikToku zabranjuje korištenje vladinih uređaja. Sponzor zakona, republikanski senator Josh Hawley, ponovo je predložio zakonodavstvu ovaj prijedlog tokom 2021. godine.

Mnoge savezne agencije, uključujući ministarstva odbrane, domovinske sigurnosti i vanjskih poslova, već su zabranili TikTok na uređajima u vlasništvu vlade.

– TikTok je veliki sigurnosni rizik za Sjedinjene Države i nije mu mjesto na državnim uređajima – rekao je Hawley u ranijem obraćanju na ovu temu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje