Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američka košarkašica puštena iz ruskog pritvora – razmijenjena za osuđenog ‘trgovca smrti‘

Preuzmite sliku

SAD i Rusija razmijenile su zatvorenu američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u američkom zatvoru proveo 12 godina.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Griner na sigurnom i u avionu je na putu kući – leti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata: “Drago mi je što mogu reći da je Brittney dobrog raspoloženja… treba joj vremena i prostora da se oporavi.”

Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu u februaru zbog posjedovanja ulja kanabisa, a prošlog mjeseca poslana je u tzv. kaznenu koloniju. Bidenova administracija predložila je razmjenu zarobljenika prošlog jula, svjesna da je Moskva dugo tražila Boutovo oslobađanje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je razmjenu i reklo da se dogodila u zračnoj luci u Abu Dhabiju.

“Rus je vraćen u svoju domovinu”, stoji u priopćenju, iako još nije poznato da li je stigao na rusko tlo.

Viktor Bout prodavao je oružje gospodarima rata i odmetničkim vladama, postavši jedan od najtraženijih ljudi na svijetu. Prozvan “trgovcem smrti” zbog trgovine oružjem u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza, njegovi podvizi nadahnuli su hollywoodski film Gospodar rata iz 2005., koji se djelomično temelji na njegovom životu.

Njegovu tajnovitu karijeru doveo je do kraja razrađeni američki napad 2008., kada je uhapšen u hotelu u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, što je razbjesnilo rusku vladu. Izručen je SAD-u dvije godine kasnije, a posljednjih 12 godina proveo je u zatvoru zbog urote za podršku teroristima i ubijanje Amerikanaca.

S druge strane, Brittney Griner (31) jedna je od najpoznatijih sportašica u Americi.

Tokom američke košarkaške sezone bila je zvijezda Phoenix Mercuryja u WNBA ligi. Njen jedini razlog za let u Moskvu bio je igrati u Rusiji van sezone u SAD-u. Na suđenju u Rusiji rekla je da je ulje kanabisa pronađeno u njenoj torbi bila “iskrena pogreška”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje