Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alžir osudio američko-britanske zračne napade u Jemenu kao opasnu eskalaciju

Preuzmite sliku

Alžir je američko-britanske zračne napade u Jemenu u petak opisao kao “opasnu eskalaciju” koja će ugroziti “napore Ujedinjenih naroda da se pronađe rješenje za sukob” u toj zemlji, javlja Anadolu.

Ministarstvo vanjskih poslova Alžira je u saopćenju izrazilo “duboku zabrinutost i žaljenje” zbog zračnih napada “koji su gađali nekoliko gradova u bratskoj Republici Jemen”.

Naglašava se da se sigurnost Crvenog mora ne može riješiti ignorisanjem jasne veze između napada Huta na komercijalne brodove i masakra koje je Izrael počinio u Gazi u posljednja tri mjeseca.

U saopćenju se navodi da je alžirska vlada protiv vojnih intervencija koje bi mogle imati katastrofalne posljedice po mir u svijetu.

Upućen je apel svim stranama da prestanu da nesrazmjerno dovode do eskalacije problema i da se posvete stvarnim uzrocima krize.

Američki i britanski borbeni avioni izveli su zračne napade na ciljeve u gradovima Sanaa, Hodeidah i Taiz u Jemenu rano u petak.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija počele su vojne napade u Jemenu kasno u četvrtak, što je prema jemenskim vlastima dovelo do smrti pet i ranjavanje šest boraca Huta.

Napadi su bili usmjereni na više lokacija Huta u jemenskim gradovima koje kontroliše grupa koju podržava Iran i uslijedili su nakon niza napada Huta u Crvenom moru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,