Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alabama: Izvršeno prvo pogubljenje azotnim gasom

Preuzmite sliku

Vlasti američke države Alabame pogubile su Kennetha Eugena Smitha, osuđenog za ubistvo, uz pomoć azotnog gasa, što je prvi put u istoriji SAD, izjavio je državni tužilac Alabame Steve Marshall.

“Pravda je zadovoljena. Kenneth Smith pogubljen je zbog gnusnog čina koji je počinio prije više od 35 godina. U ovom slučaju prvi put u SAD, ali i u svijetu, korištena je metoda azotne hipoksije”, naveo je Marshall u saopštenju.

Smit je ugušen stavljanjem hermetički zatvorene maske preko lica čime je bio prisiljen da udahne čist azot, gas koji je njegovo tijelo lišio kiseonika.

Branioci zatvorenika kritikovali su ranije ovaj novi metod pogubljenja kao “okrutnu i neuobičajenu kaznu” koja je zabranjena Osmim amandmanom Ustava SAD.

Pogubljenje se dogodilo nakon neuspjelog pokušaja Smitovih advokata u poslednjem trenutku da ospore tu mjeru u Vrhovnom sudu SAD i uprkos prigovorima UN i aktivista za ljudska prava.

Ranije ovog mjeseca, kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je uznemirena planiranom egzekucijom i pozvala vlasti Alabame da preispitaju tu akciju.

Zatvorenik Kenneth Eugen Smith osuđen je na smrt zbog izvršavanja naručenog ubistva žene 1988. godine. On i njegov saučesnik plaćeni su za to ubistvo po 1.000 dolara.

Ranije ovog mjeseca, američki sudija je odbio pokušaj da se blokira Smitovo pogubljenje, a u srijedu 24. januara i Vrhovni sud SAD odbio da zaustavi pogubljenje.

Smitov saučesnik pogubljen je 2010. godine, dok je Smit preživio pokušaj pogubljenja smrtonosnom injekcijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,