Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Afrička država uvela smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”

Preuzmite sliku

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao je jedan od najstrožih protu-LGBTQ zakona, uključujući smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”, privukavši osude zapadnog svijeta i riskirajući sankcije od donatora humanitarne pomoći.

Istospolni odnosi su već bili nezakoniti u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih zemalja, no novi zakon ide dalje. Propisuje smrtnu kaznu za “ozbiljne prestupnike” protiv zakona i za prijenos neizlječivih bolesti poput HIV-a putem homoseksualnog seksualnog čina. Promoviranje homoseksualnosti kažnjava se 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

Razmatraju i dodatne korake

“Ugandski predsjednik danas je legalizirao homofobiju i transfobiju pod državnim pokroviteljstvom”, rekla je Clare Byarugaba, ugandska aktivistica za ljudska prava. Američki predsjednik Joe Biden potez je nazvao “tragičnim kršenjem” ljudskih prava i rekao je da će Washington ocijeniti implikacije novog zakona “na sve aspekte američke umiješanosti u Ugandi”.

“Razmatramo dodatne korake, uključujući i primjenu sankcija i ograničen ulazak u SAD bilo koga tko je uključen u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili korupciju”, rekao je. Na predsjedničkoj fotografiji moglo se vidjeti kako Museveni zlatnom olovkom za svojim stolom potpisuje zakon.

“Homoseksualnost je devijacija od normalnoga”

78-godišnjak je homoseksualnost nazvao “devijacijom od normalnoga” te je pozvao zastupnike da odole “imperijalističkom pritisku”: Museveni je originalni zakon iz marta vratio, zatraživši od parlamenta da ublaži neke stavke.

No njegovo finalno odobrenje nije bilo upitno u ovoj konzervativnoj zemlji u kojoj su protu-LGBT stavovi ojačali proteklih godina, djelomično zbog zalaganja grupa Zapadne evangeličke crkve. Uganda prima milijarde dolara strane humanitarne pomoći i sada bi se mogla suočiti sa štetnim mjerama od donatora i investitora, kao što se dogodilo nakon donošenja sličnog zakona prije devet godina. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje