Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žene u crnom: Vučićev režim je generator regionalne nestabilnosti

Preuzmite sliku

Aktivistkinja Staša Zajović iz organizacije “Žene u crnom” iz Srbije smatra da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (GS UN) istorijski događaj i pravda za žrtve.

“Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koja je trebala mnogo ranije da se usvoji, veliki je istorijski događaj, pravda za žrtve i podsticaj za regionalnu saradnju i tranzicionu pravdu u suočavanju s prošlošću”, kazala je Zajović za Anadolu.

Naglasila je da je srbijanski režim predvođen predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “glavni generator regionalne nestabilnosti”.

“Nažalost srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, potvrdio je da bezumnom histerijom, manipulacijama i lažima, kontinuitet zločinačke politike iz 90-ih godina, i pokazao da je Srbija, odnosno srpski režim na čelu sa Vučićem glavni generator regionalne nestabilnosti”, rekla je Zajović.

Generalna skupština UN-a u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, samo 19 ih je bilo protiv, a 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje