Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić u Sandžaku: Naš interes je da Novi Pazar približimo i Beogradu i Sarajevu

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Sandžaku i Zlatiborskom okrugu, sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Hamijem Aksoyem obišao je radove na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin koji gradi turska kompanija “Tasyapi” te se tom prilikom detaljno informisao o radovima koji se provode na tom području.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Tasyapi” Emrullah Turanli je istakao da će projekat biti završen u junu.

Vučić je kazao kako očekuje da i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvuje svečanom otvorenju projekta čiji se završetak očekuje u junu.

Vučić je naglasio kako želi da turske investicije stižu u Sjenicu, dodajući da mnogo cijeni saradnju s Turskom.

“Kako putevi u sandžačkom regionu budu sve bolji i ulaganja turskih kompanija će se povećavati”, dodao je Vučić, napominjući kako očekuje da će i dalje rasti broj turskih investicija u Srbiji.

Aksoy: Turske kompanije nastavljaju da investiraju

Ambasador Republike Turske u Srbiji Hami Aksoy istakao je da turske kompanije sve više posluju u Srbiji.

“Prošle sedmice turska kompanija je pobijedila na tenderu za izgradnju puta Sjenica – Ivanica. Radi se o putu dužine od 60 kilometara. Turske kompanije nastavljaju da investiraju u tom regionu”, rekao je Aksoy te dodao:

“Turska pridaje veliki značaj razvoju sandžačke regije. Otvaranjem našeg Generalnog konzulata u Novom Pazaru učinili smo pristup ovom području još lakšim. Ovdje su važne projekte provodili i Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), Turska fondacija ‘Maarif’ i Institut ‘Yunus Emre’. Ovi projekti će svakako nastaviti da se povećavaju”, kazao je ambasador Aksoy.

Rekonstrukcija puta od Novog Pazara do Tutina dogovorena je ranije između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Rok za završetak saobraćajnice duge 20,5 kilometara je juni naredne godine.

Rekonstrukcija saobraćajnice Novi Pazar – Tutin počela je krajem 2019. godine, a projekat je vrijedan 24 miliona eura i finansira se iz kredita Turske, čija kompanija “Tasyapi” je glavni izvođač radova.

Vučić u dvodnevnoj posjeti Sandžaku i Zlatiborskom okrugu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj posjeti regiji Sandžak i Zlatiborskom okrugu i tom prilikom je boravio u Novoj Varoši, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru. Sa rukovodstvima tih opština i građanima razgovarao je o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, obnovi škola i zdravstvenih ustanova.

Tokom jučerašnje Vučićeve posjete Sjenici potpisan je komercijalni ugovor, kojim je predviđena priprema tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji autoputa preko Pešteri, od Požege do Duge Poljane, u dužini preko 70 kilometara, čime se nastavlja gradnja autoputa ka Crnoj Gori. Kako je rečeno, radovi na toj dionici počeće u martu naredne godine iz Duge Poljane, mjesta sa sjeničke teritorije, i trajaće četiri godine.

Sa predsjednicima mjesnih zajednica sa teritorije Sjenice i Tutina govorilo se uglavnom o asfaltiranju seoskih puteva preko Sjeničko-pešterske visoravni i pomoći države poljoprivrednicima i stočarima na tom području. Najavljeno je ulaganje u sjeničku Osnovnu školu “Svetozar Marković”.

Vučić je sa rukovodstvom Tutina razgovarao o realizaciji infrastrukturnih i projekata koji se odnose na elektro i vodovodnu mrežu. U Novom Pazaru je najavljena rekonstrukcija Opšte bolnice sredstvima u iznosu preko 70 miliona eura, čime će ta zdravstvena ustanova prerasti u kliničko-bolnički centar.

“Izgradnjom autoputa, kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru, potpuno se mijenja slika o ovom dijelu Srbije, bit će ovo neprepoznatljivo mjesto i bolje za život i ostanak ljudi na ovim prostorima. Novi Pazar će biti u prvih šest lokalnih samouprava u Srbiji i po zdravstvu i po ekonomskom rastu”, rekao je Vučić u obraćanju nakon obilaska Opšte bolnice.

Vučić je u nekoliko navrata tokom dvodnevne posjete mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ponovio da je Srbija njihova zemlja koliko i njegova i bilo kojeg građanina Srbina ili nekog ko je druge nacionalnosti.

Naš interes je da Novi Pazar približimo i Beogradu i Sarajevu. Mi smo spremni da uradimo autoput do Kotromana, dakle do Višegrada, pa se moramo dogovoriti sa ljudima u Bosni i Hercegovini da oni urade tih 100 kilometara do Sarajeva. Znam ja da tu nema stanovništva i da nije isplativo odmah, ali će biti isplativo kada to ljudima bude dva i po sata od Novog Pazara do Sarajeva i obrnuto”, rekao je Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,