Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić se obratio nakon Putinovog poteza: “Izdao sam nalog vojsci da bude spremna…”

Preuzmite sliku

Nakon što je večeras ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji priznao neovisnost proruskih pokrajina na istoku Ukrajine, javnosti u Srbiji se obratio tamošnji predsjednik, Aleksandar Vučić.

Srbijanski lider se obratio javnosti iz Monaka, gdje se nalazi u službenoj posjeti, piše beogradski portal B92.

“Naravno da sam zabrinut i da situacija nije laka. Politički pritisci na Srbiju poslije obraćanja Putina, biće jači nego ikada. Prošao sam mnogo toga u vlasti, ali ono što sam doživio i što očekujem da tek slijedi nimalo neće biti jednostavno. Ovo ruši kompletnu bezbjednosnu arhitekturu svijeta. Više niko ne može da predvidi šta će se događati. Ono što smo poznavali više ne postoji”, kazao je Vučić.

“Danas sam nakon Sjednice izdao nalog Vojsci, kao vrhovni komandant, da u svakom trenutku budu pipremljeni na najbolji mogići način. Nastavljamo da kupujemo ono što je najbolje za odbranu zemlje. Danas u svijetu vidite da mir više nije nešto što je podrazumjevajuće”, rekao je srbijanski predsjednik koji se potom osvrnuo i na razgovor koji je obavio sa Macronom.

“Razgovor je bio važan, o situaciji u našem regionu. Očekujem još razgovora narednih dana. Postoje veliki strahovi da li bi sve moglo da se proširi i na Zapadni Balkan”, rekao je Vučić.

Potoom se ponovo osvrnuo na historijsku odluku koju je večeras potpisao ruski predsjednik.

“Nikada nisam vidio takvu odlučnost kod Putina. Posljednji put smo pričali tri sata i oko Ukrajine je pričao tri minuta, samo oko toga. Pošto mislim da ga dobro poznajem mogao sam da kažem da će stvari ići u ovom smjeru. Ovo je bio Putin kakvog poznajem iza objektiva. Govorio je ono što misli, posebno sam to vidio kada je govorio o Lenjinu. O tome da je autor Ukrajine Lenjin i onda je, za mene u oštrijem tonu, rekao da Ukrajina provodi dekomunizaciju i da će sada onda oni da završe tu dekomunizaciju”, kazao je Vučić.

“Srbija je na evropskom putu i ističe podršku integritetu Ukrajine, ali većina nacije je na strani Rusije. Sve to manje više bismo mogli da razumijemo, ali kao predsjednik imam obavezu da obezbjedim mir i stabilnost, a situacija na Zapadnom Balkanu nije jednostavna. Zato će naša politika da zaštitimo zemlju, a ne da ratujemo biti od ključnog značaja. Naša vojska je neuporedivo snažnija od svih ostalih, današnja vojska je mnogostruko snažnija od JNA i mi zato moramo da pokazemo veću odgvornost”, dodao je predsjednik Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje