Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić sa Cvijanović i Dodikom: U decembru zajednička sjednica vlada Srbije i bh. entiteta RS

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Milorada Dodika sa kojima je razgovarao o saradnji na zajedničkim projektima Srbije i RS-a i drugim aktuelnim temama, javlja Anadolu Agency.

“Osjećamo da je Bosna naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine”, izjavio je Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da će nakon formiranja nove vlade RS-a, u prvoj nedelji decembra biti održana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije u Banjaluci.

Istakao je da smatra da je važno da Vučić zna da je RS “ugrožena oduzimanjem nadležnosti”.

“Dogovorili smo nastavak saradnje, razumijemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni intergitet BiH”, rekao je Dodik.

On je ocjenio da “Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu” i naglasio da je “naivno misliti da se pitanja mogu rješavati na odvojeni način”.

“Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava”, rekao je Dodik.

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da se sa Dodikom i Cvijanović dogovorio da ove nedelje bude formiran tim RS-a i Srbije o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac.

Naveo je da će u taj memorijalni kompleks biti uložene desetine miliona eura, “jer je to jedna od najvažnijih stvari da uradimo zajednički” i istakao da će Srbija učestvovati sa 80 odsto finansijskih sredstava.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović je istakla je da je na novoj poziciji, nakon izbora, očekuju veliki izazovi, ali ona želi da doprinese poboljšanju odnosa dvije države.

Navela je da je sa Vučićem i Dodikom razgovarala o započetim projektima u kojima je Srbija investitor i koinvestitor i dodala da je za BiH od strateškog interesa izgradnja HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje